Ovo zanimljivo tropsko voće naziva se i 'ljubav u kavezu' zbog izgleda koje podsjeća na mrežasti oklop. Plod peruanske jagode nalazi se ispod mrežaste kore, a naračasto-crvene boje je.
Ona se jede kao sirovo voće, a može se dodavati u povrtne salate i kuhati u umacima, sušiti, ukuhavati u džemove i sokove. Peruanska ili andaska jagoda najbolja je kada se jede svježa, ali može se čuvati zamrnuta kao i obične jagode ili borovnice.
Nutritivna svojstva peruanske jagode
Peruanske jagode smijete jesti jedino kada su potpuno zrele, kada se zaštitna kora oko njih potpuno osuši i počne raspadati. Najbolje je jesi ih svježe jer tada tijelo može najviše iskoristiti sva nutritivna svojstva koje ona ima.
Peruanska jagoda sadrži vitamine A, C, B1, B2, B6, B12 i polifenole. Ovo voće popularno je i radi svojih protuupalnih i antioksidativnih svojstava.
Svi dijelovi biljke osim plodova su otrovni. Ova tropska biljka može razviti i alergijsku 'reakciju' na druge biljke radi fitonocida. Fitonocijiu peruanskoj jagodi su različite biološke aktivne tvari koje stvara, a djeluje na životne procese susjednih biljaka i malih organizama. Oni mogu usmrtiti bakterije i gljivice, otrovati kukce i gliste, ali i potaknuti susjedne biljke na rast ili totalno blokirati rast susjedne biljke.
Iz ovih razloga postoje pravila koje biljke se smiju saditi uz koje, jer cijela situacija ne ovisi samo o dvije biljke, već o cijelom biosustavu u kojem rastu.
Kako koristiti peruansku jagodu?
Peruanska jagoda ima zanimljivost da se može jesti kao slano, ali i kao slatko jelo. Često se poslužuje u salsama uz tortilje ili tjesteninu, može se sušiti i koristiti za džemove i sokove. Također se može i zamrznuti poput običnih jagoda ili borovnica. Peruanska jagoda može se koristiti i za izradu pita i drugih slastica.
S obzirom na to da se ovo voće smije jesti tek kada je potpuno zrelo, to ćete znati po sušenju i raspadanju mrežastog okvira jagode. Ako nisu potpuno zrele mogu izazvati želučane tegobe.
Plod peruanske jagode su nešto veće od trešnje, a unutrašnjost im je puna sitnih sjemenki kao kod rajčica. Okus im je slatko - kiseli i njime podsjećaju na naranče ili jagode. Na tržištu se nalazi više sorti.
Poput rajčica, peruanska jagoda uspijeva i na vrtnim gredicama, ali i loncima i koritima na terasama i balkonima. Dobri susjedi su joj mrkva, salata, peršin i luk.
Svakako ju vrijedi probati uzgojiti na svom vrtu, jer se cijena plodova u dućanima penje čak i do 100 kn za kilogram.
Recept za sušene andske jagode sa cimetom
Potrebni sastojci:
- 2/3 šalice šećera
- 2 žlice cejlonskog cimeta u prahu
- 8 šalica prepolovljenih peruanski jagoda, što je oko 2,5 kile
Priprema
Pomiješajte šećer i cimet i prospite ih po prepolovljenim peruanskim jagodama. Dobro ih pomiješajte i stavite posudu i u pećnicu. Ostavite ih u pećnici da se suše na oko 100 stupnjeva Celzijusa. Tako neka ostanu preko noći, a ujutro ćete imati slatke suhe grožđice. Takve sušene peruanske jagode čuvajte u staklenoj posudi ili ih zamrzite. Ovakve možete koristiti kao dodatak zdravom doručku uz pahuljice, kašu ili granolu.