PERUANSKA JAGODA: /

Voće koje izgleda kao rajčica i jede se uz slana i slatka jela

Image
Foto: pinterest.com

Peruanska jagoda naziva se i vučjom jabučicom, a odavno je omiljena u južnoameričkoj kuhinji. Zanimljivost kod ove biljke je da se jede i kao voće i povrće - odlična je za slana i slatka jela.

17.6.2017.
13:00
pinterest.com
VOYO logo
VOYO logo

Ovo zanimljivo tropsko voće naziva se i 'ljubav u kavezu' zbog izgleda koje podsjeća na mrežasti oklop. Plod peruanske jagode nalazi se ispod mrežaste kore, a naračasto-crvene boje je.

Ona se jede kao sirovo voće, a može se dodavati u povrtne salate i kuhati u umacima, sušiti, ukuhavati u džemove i sokove. Peruanska ili andaska jagoda najbolja je kada se jede svježa, ali može se čuvati zamrnuta kao i obične jagode ili borovnice.

Nutritivna svojstva peruanske jagode

Peruanske jagode smijete jesti jedino kada su potpuno zrele, kada se zaštitna kora oko njih potpuno osuši i počne raspadati. Najbolje je jesi ih svježe jer tada tijelo može najviše iskoristiti sva nutritivna svojstva koje ona ima.

Peruanska jagoda sadrži vitamine A, C, B1, B2, B6, B12 i polifenole. Ovo voće popularno je i radi svojih protuupalnih i antioksidativnih svojstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi dijelovi biljke osim plodova su otrovni. Ova tropska biljka može razviti i alergijsku 'reakciju' na druge biljke radi fitonocida. Fitonocijiu peruanskoj jagodi su različite biološke aktivne tvari koje stvara, a djeluje na životne procese susjednih biljaka i malih organizama. Oni mogu usmrtiti bakterije i gljivice, otrovati kukce i gliste, ali i potaknuti susjedne biljke na rast ili totalno blokirati rast susjedne biljke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ovih razloga postoje pravila koje biljke se smiju saditi uz koje, jer cijela situacija ne ovisi samo o dvije biljke, već o cijelom biosustavu u kojem rastu.

Image

Kako koristiti peruansku jagodu?

Peruanska jagoda ima zanimljivost da se može jesti kao slano, ali i kao slatko jelo. Često se poslužuje u salsama uz tortilje ili tjesteninu, može se sušiti i koristiti za džemove i sokove. Također se može i zamrznuti poput običnih jagoda ili borovnica. Peruanska jagoda može se koristiti i za izradu pita i drugih slastica.

S obzirom na to da se ovo voće smije jesti tek kada je potpuno zrelo, to ćete znati po sušenju i raspadanju mrežastog okvira jagode. Ako nisu potpuno zrele mogu izazvati želučane tegobe.

Plod peruanske jagode su nešto veće od trešnje, a unutrašnjost im je puna sitnih sjemenki kao kod rajčica. Okus im je slatko - kiseli i njime podsjećaju na naranče ili jagode. Na tržištu se nalazi više sorti.

Poput rajčica, peruanska jagoda uspijeva i na vrtnim gredicama, ali i loncima i koritima na terasama i balkonima. Dobri susjedi su joj mrkva, salata, peršin i luk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakako ju vrijedi probati uzgojiti na svom vrtu, jer se cijena plodova u dućanima penje čak i do 100 kn za kilogram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept za sušene andske jagode sa cimetom

Potrebni sastojci:

  • 2/3 šalice šećera
  • 2 žlice cejlonskog cimeta u prahu
  • 8 šalica prepolovljenih peruanski jagoda, što je oko 2,5 kile

Priprema

Pomiješajte šećer i cimet i prospite ih po prepolovljenim peruanskim jagodama. Dobro ih pomiješajte i stavite posudu i u pećnicu. Ostavite ih u pećnici da se suše na oko 100 stupnjeva Celzijusa. Tako neka ostanu preko noći, a ujutro ćete imati slatke suhe grožđice. Takve sušene peruanske jagode čuvajte u staklenoj posudi ili ih zamrzite. Ovakve možete koristiti kao dodatak zdravom doručku uz pahuljice, kašu ili granolu.

ksw 104
USKORO
VOYO logo
Još iz rubrike