Meringa zpravo nije ništa drugo nego šaum od bjelanjaka, no on je poseban baš zbog tog jer ostaje kremast. O limunu ne valja pisati romane jer i sami znate kako je odličan u mnogim kolačima, a posebno u pitama. Upravo danas za vas imamo recept koji neće oduševiti samo vaše oči, već i sva ostala osjetila - bogatu, a osvježavajuću pitu s limunovom kremom i meringom.
Sastojci:
Tijesto
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- 375 g brašna
- 1 žlica soli
- 175 g margarina
- 2 žumanjka
- 5-6 žlica hladne vode
Nadjev
- 135 g šećera
- 3 jaja
- naribana korica i iscjeđeni sok od 5 limuna
- 30 g gustina
- 115 g hladnog margarina
Meringa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- 3 bjelanjka
- 150 g šećera
- 4 žlice vode
Priprema:
- Prvo napravite prhko tijesto tako da pomiješate brašno i sol te im dodajte hladan maslac. Sve sjedinite prstima dok ne dobijete mrvice.
- Dodajte žumanjke te miješajući tijesto rukama, dodajte žlicu po žlicu hladne vode. Kada umjesite tijesto koje se odvaja od posude, umotajte ga u plastičnu foliju i stavite da se odmara u hladnjaku oko pola sata.
- Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto debljine oko 5 mm, smjestite ga u kalup za pite. Izbodite ga vilicom nekoliko puta, prekrijte ga papirom za pečenje i na njega stavite sušeni sirovi grah.
- Tijesto pecite na 180 °C oko 20 minuta (grah će spriječiti da se napuše). Za nadjev na pari miješajte jaja, limunov sok, koricu, šećer i gustin. Kada se počne zgušnjavati, sklonite s vatre i dodajte margarin.
- Nadjev rasporedite po tijestu. Meringu napravite zagrijavanjem šećera i vode do 121 °C, a sirup tada dodajte istučenim bjelanjcima. Pitu ukrasite ružicama od meringe. U slast!
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa