Osvježavajuća poslastica na francuski način: Pita od limuna s meringom

Image
Foto: Tastemade

Meringa je odlična za ukrašavanje pita, semifreddo ili kao baza za kreme

7.1.2017.
18:00
Tastemade
VOYO logo

Meringa zpravo nije ništa drugo nego šaum od bjelanjaka, no on je poseban baš zbog tog jer ostaje kremast. O limunu ne valja pisati romane jer i sami znate kako je odličan u mnogim kolačima, a posebno u pitama. Upravo danas za vas imamo recept koji neće oduševiti samo vaše oči, već i sva ostala osjetila - bogatu, a osvježavajuću pitu s limunovom kremom i meringom.

Sastojci:

Tijesto

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 375 g brašna
  • 1 žlica soli
  • 175 g margarina
  • 2 žumanjka
  • 5-6 žlica hladne vode

Nadjev

  • 135 g šećera
  • 3 jaja
  • naribana korica i iscjeđeni sok od 5 limuna
  • 30 g gustina
  • 115 g hladnog margarina

Meringa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 3 bjelanjka
  • 150 g šećera
  • 4 žlice vode

Priprema:

  1. Prvo napravite prhko tijesto tako da pomiješate brašno i sol te im dodajte hladan maslac. Sve sjedinite prstima dok ne dobijete mrvice.
  2. Dodajte žumanjke te miješajući tijesto rukama, dodajte žlicu po žlicu hladne vode. Kada umjesite tijesto koje se odvaja od posude, umotajte ga u plastičnu foliju i stavite da se odmara u hladnjaku oko pola sata.
  3. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto debljine oko 5 mm, smjestite ga u kalup za pite. Izbodite ga vilicom nekoliko puta, prekrijte ga papirom za pečenje i na njega stavite sušeni sirovi grah.
  4. Tijesto pecite na 180 °C oko 20 minuta (grah će spriječiti da se napuše). Za nadjev na pari miješajte jaja, limunov sok, koricu, šećer i gustin. Kada se počne zgušnjavati, sklonite s vatre i dodajte margarin.
  5. Nadjev rasporedite po tijestu. Meringu napravite zagrijavanjem šećera i vode do 121 °C, a sirup tada dodajte istučenim bjelanjcima. Pitu ukrasite ružicama od meringe. U slast!
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo