Postoje četiri odlična načina da iskoristite mlijeko koje se ukiselilo i sačuvate ga od bacanja. Možda ćete htjeti otkriti kako se pravi domaći maslac. Također, može se koristiti za pravljenje sira u par koraka, i za još mnogo toga.
Mlijeko će često trajati dulje od roka upotrebe i vaš nos je najbolji alat za provjeru. Međutim, nemojte ga bacati čim osjetite da je kiselo, možete ga koristiti u kuhanju, ali vodite računa da nije prošlo više dana od roka upotrebe. Prije svega pripazite kako čuvate mlijeko.
Vrata frižidera su najtoplije mjesto pa ga umjesto toga držite na polici, a ako znate da nećete sve iskoristiti, zamrznite ostatak prije roka upotrebe, odmrznite u frižideru kada budete spremni za upotrebu. Dakle, mlijeko koje se ukiselilo će biti jestivo nakon što se termički obradi u kuhanju.
Ovo su načini kako možete u kuhanju iskoristiti mlijeko koje se ukiselilo.
Napravite bijeli umak
Potrebno je samo 15 minuta da dobijete porciju bijelog umaka, a možete dodati vodu na kraju ako nemate dovoljno mlijeka. Čuvajte ga u frižideru do tri dana ili u zamrzivaču do tri mjeseca. Pomiješajte kiselo mlijeko sa suhim mlijekom u prahu i ostavite na stranu. U loncu rastopite maslac ili margarin na srednjoj vatri, dodajte brašno i kuhajte 1-2 minute uz stalno miješanje. Postepeno dodajte mliječnu smjesu i kuhajte dok se malo ne zgusne uz stalno miješanje. Dodajte sir i začine.
Napravite divnu marinadu
Mlijeko je odlično za mariniranje piletine, svinjetine ili ribe. Ako imate samo malu količinu za potrošiti, stavite je u hermetički zatvorenu posudu sa začinima i nekuhanim mesom ili ribom. Marinirajte na sobnoj temperaturi 30 minuta ili u frižideru do 24 sata. Mlijeko će dati delikatan ukus i smanjiti intenzivan miris ribe, ako je mlijeko blago kiselo, kiselost će također pomoći da se omekša protein.
Koristite ga umjesto mlijeka ili sirutke u slatkim receptima
Sirutku je teško pronaći, a kiselo mlijeko je odlična zamjena. Možda će vas zanimati i kako napraviti domaće kiselo mlijeko. Pogačice i pahuljaste palačinke su brze i dobro se zamrznu. Odmrznite kolače na sobnoj temperaturi ili zagrijavanjem u pećnici. Čuvajte palačinke u porcijama u vrećicama za zamrzavanje, a zatim tostirajte ili pržite na tavi.
Napravite svoj sir
Ako imate veliku količinu mlijeka za potrošiti, pretvorite ga u sir. Dobit ćete svježi sir, koji se lako pravi uz malo topline i kiseline. To će vam dati dodatna dva ili tri dana da iskoristite ono što bi inače bilo bačeno. Lagano prokuhajte mlijeko u velikom loncu, redovno mješajući. Kada provri, dodajte dovoljno limunovog soka. Uklonite s vatre i ostavite da odstoji 30 minuta – to će pomoći da se odvoji sirutka. Procijedite kroz cjediljku obloženu pamučnom krpom, uhvatite sirutku u posudu. Okrenite krpu da istisnete preostalu tekućinu. Kada se ohladi, stavite tanjur i nešto teško na vrh da ga pritisnete. Držite u frižideru.
Ovo su dovoljni razlozi da ne bacate mlijeko koje se ukiselilo i da ga iskoristite u kuhanju, piše Espreso.
POGLEDAJTE VIDEO: Svi bi jeli krumpir, ali domaćeg nema. Sve je manje i uvoznog, a mogli bi ga plaćati i do 15 centi više