Kozje mlijeko nije toliko popularno kao kravlje pa ga se manje konzumira. Međutim, no što zaboravljamo jest da je čak zdravije od kravljeg i pogodno je za ljude koji imaju netoleranciju na laktozu.
Evo još nekih njegovih prednosti zbog kojih bi ga trebala češće konzumirati:
1. Dobro je za srce
Kozje mlijeko je bogato magnezijem koji pomaže u održavanju srčanog ritma, sprječava nastajanje krvnih ugrušaka i snižava kolesterol. Osim toga, sadrži više masnih kiselina srednjeg lanca od kravljeg mlijeka, što znači da snižavaju razinu kolesterola i pomažu u liječenju koronarnih bolesti.
2. Bori se protiv upala
Neka istraživanja tvrde da kozje mlijeko smanjuje upale u ljudskom organizmu jer potiče imunološke reakcije. Spojevi oligosaharidi u kozjem mlijeku mogu pomoći u saniranju upalnih bolesti crijeva.
3. Brže se probavlja
Kozje mlijeko nije toliko masno kao kravlje pa se brže i bolje probavlja. Ovo je osobito važno za one ljude koji nakon svakog konzumiranja mlijeka osjećaju probavne tegobe.
4. Bolje je za one netolerantne na laktozu
Također ima manje laktoze od kravljeg, zato je bolja alternativa za bilo koga tko ne podnosi laktozu ili ima osjetljiv želudac.
5. Sprječava anemiju
Ima više željeza pa zbog toga povećava broj crvenih krvnih zrnaca i sprječava anemiju.
6. Regulira pH faktor organizma
Kravlje mlijeko je alkalno pa je po pH faktoru slično majčinom mlijeku. Upravo zato dovodi organizam u ravnotežu.
7. Dobro je za kosu i kožu
Mliječna kiselina u kozjem mlijeku jako dobro djeluje na kožu te ona postaje blistavija i čišća. Tome također pridonose esencijalne masne kiseline i trigliceridi. Ako te muči svrbljivo vlasište zbog narušenog pH faktora tjemena, samo ga isperi kozjim mlijekom.