Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas. Brojni Hrvati su prestali uzgajati životinje, a cijene mesa u prodavaonicama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni dubljeg džepa.
U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela. Svi se dobro sjećamo što su naše bake, djedovi, majke i očevi ukusno kuhali, a mi vam u novom serijalu 'Okusi Jugoslavije' svaki dan donosimo jedan recept koji smo iskopali u starim kuharicama.
Musaka od patlidžana ili tikvica
U današnjem prilogu vam donosimo jugoslavenski recept za musaku od patlidžana ili tikvica.
Sastojci za 4 osobe
- 40 dag patlidžana ili tikvica
- 1 dag soli
- 4 dag brašna
- 2 jaja
- ulje za prženje
Nadjev:
- 2 dag masnoće
- 2 dag luka
- 24 dag svježe nemasne junetine
- 1 češanj češnjaka
- voda ili juha
- sol
- papar
- zeleni peršin
Preljev:
- 2 žumanjka ili 2 cijela jaja
- 2 dl kiselog vrhnja
Priprema
Patlidžane ili tikvice ogulimo, narežemo na kockice (1 cm), posolimo, uvaljamo u brašno i jaja i ispržimo na ulju. Na dno lima za pečenje poredamo sloj prženih patlidžana ili tikvica, prekrijemo slojem nadjeva, preko njega opet sloj patlidžana ili tikvica. Tako naizmjence slažemo otprilike 4 cm visoko. Prelijemo mješavinom kiselog vrhnja, žumanjaka ili cijelih jaja i pečemo na srednjoj temperaturi.
Priprema nadjeva: Na masnoći popržimo nasjeckani luk, dodamo mljeveno meso i zdrobljeni češnjak. Promiješamo i dolijemo 1/2 dl tople vode ili juhe i pirjamo 1/4 sata. Na kraju prema ukusu solimo i paprimo.
Priprema preljeva: Žumanjke umutimo u vrhnju. Za preljev možemo upotrijebiti i bešamel umak.
Prije serviranja musaku obilno pospemo sjeckanim zelenim peršinovim listom.