Gusta juha od mrkve
Sastojci:
4 mrkve 1 žumanjak 1 dl vrhnja 1 glavica luka brašno ulje sol i papar
Priprema:
Mrkvu i luk očistite i sve sitno narežite te lagano popržite na malo ulja.
Dodajte malo brašna, dobro promiješajte, dodajte vode i kuhajte 20-tak minuta. U posudi razmutite žumanjak i vrhnje pa na kraju kuhanja dodajte juhi.
Namaz od inćuna, kapara i senfa
Sastojci za 4 osobe:
100 g slanih inćuna 4 žličice usitnjenih kapara 5 žlica maslaca 3 žličice senfa malo svježe paprike ili rajčice sol, papar
Priprema:
Filete inćuna isperite vodom i usitnite, zgnječite 5 žlica maslaca i sve dobro promiješajte.
Dodajte kapare usitnjenih, senf, soli po ukusu i papar te izmješajte.
Ako smjesa nije dovoljno usitnjena da izgleda kao namaz, slobodno sve naknadno izgnječite.
Namaz nanesite na male komadiće kruha koji mogu biti i lagano preprženi pa ukrasite sa sitno nasjeckanom paprikom ili rajčicom.
Lagana blitva s krumpirom Sastojci:
1 kg blitve 4 veča krumpira sol, papar maslinovo ulje 2 češnja češnjaka
Priprema:
Oguliti krumpir, narezati ga kockice i kuhati u slanoj vodi 15 min. Za to vrijeme, zakuhati vodu u koju kad proključa dodati sol i blitvu. Pustiti da se blitva blanšira nekoliko minuta cca 3 min.
U tavicu staviti malo maslinovog ulja i usitnjen češnjak te pirjati vrlo kratko, tek toliko da češnjak pusti miris. Dodati ocijeđenu blitvu narezanu na šire trakice i ocijeđeni krumpir.
Dobro promiješati te posoliti i popapriti po ukusu. Blitva s krumpirom može se služiti topla ili hladna, ovisno o želji.
Lignje punjene sirom Sastojci:
800 g lignji 200 g masnog, polutvrdog sira od ovčjeg mlijeka 2 češnja češnjaka 1 žlica peršina 50 ml maslinovog ulja 50 ml bijelog vina 2 žlice krušnih mrvica sol
Priprema:
Očistite lignje, a krakove sitno narežite i stavite u posudu srednje veličine.
Naribajte sir i dodajte ga u posudu s krakovima. Dodajte krušne mrvice, peršin i usitnjeni češnjak. Sve dobro promiješajte i dobivenom smjesom napunite lignje, a krajeve sastavite čačkalicama.
Zagrijte maslinovo ulje na tavi, pažljivo dodajte lignje i pecite ih šest do sedam minuta sa svake strane. Posolite, dolijte vino i kratko prokuhajte.
Hladni malina zalogaji Sastojci:
pola kg crvenih malina jedan puding od vanilije 1 l vode šećer
Priprema:
U litru vode dodati maline i kuhati 30 minuta, pa dodati puding od vanilije i na laganoj vatri kuhati 15 min uz neprestano miješanje.
Izliti u posudice i ohladiti u hladnjaku 30 minuta. Poslužite hladno uz šećer, šlag i preljev od malina.