Pečenje odojka u pećnici omiljeni je način pripreme ovog tradicionalnog specijaliteta, idealnog za svečane prigode, obiteljska okupljanja i blagdanske trpeze. Iako mnogi povezuju odojak s ražnjem, pećnica pruža praktičnu i jednako ukusnu alternativu koja garantira sočno meso i savršeno hrskavu kožicu
Koliko se peče odojak u pećnici?
Najprije je potrebno pripremiti meso prije pečenja u pećnici:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- Ako je odojak zamrznut, ostavite ga da se potpuno odmrzne u hladnjaku preko noći.
- Temeljito operite meso i posušite ga papirnatim ubrusom.
- Natrljajte meso obilno solju, i s vanjske (kože) i s unutarnje strane. Ako želite, dodajte i papar te protisnuti češnjak na unutarnju stranu.
- Za aromu možete dodati grančicu ružmarina ili lovorov list unutar reza mesa.
Zagrijavanje pećnice:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Idealna temperatura omogućit će da meso ostane sočno dok se ravnomjerno peče.
Postavljanje odojka:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- Stavite odojak na rešetku iznad posude za pečenje kako bi sokovi kapali u posudu.
- U posudu ulijte malo vode (oko 1 cm dubine). To će spriječiti izgaranje masnoće i pomoći u održavanju vlage.
Pečenje:
- Pecite odojak na 180 °C prvih 90 minuta.
- Povremeno podlijte odojak sokovima iz posude kako bi meso ostalo sočno.
- Nakon 90 minuta povećajte temperaturu na 200–220 °C kako bi kožica postala hrskava. Ovo traje otprilike 20–30 minuta, ovisno o pećnici.
Hrskava korica:
- Ako kožica nije dovoljno hrskava, uključite opciju ventilacije ili gornjeg grijača u pećnici zadnjih 10 minuta.
Provjera pečenosti:
- Meso je gotovo kada se lako odvaja od kosti, a kožica je zlatno-smeđa i hrskava.
- Ubodite vilicu u najdeblji dio mesa – sokovi trebaju biti bistri.
Odmor odojka:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- Izvadite odojak iz pećnice i ostavite ga da odstoji 10-15 minuta prije rezanja. To će omogućiti da se sokovi u mesu stabiliziraju.
Serviranje:
- Odojak poslužite s prilozima poput pečenog krumpira, kiselog zelja, mlinaca ili svježe salate. Uz njega odlično pristaju domaći umaci poput hrena ili ajvara.
Dodani savjeti za pripremu odojka u pećnicii:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- Ako koristite veći komad mesa, produžite vrijeme pečenja (približno 45 minuta po kilogramu).
- Za dodatnu aromu, na dno posude možete dodati luk i mrkvu.
- Redovito provjeravajte količinu vode u posudi kako biste spriječili isušivanje.
POGLEDAJTE VIDEO: Ražanj nikad skuplji: Odojak zlata vrijedan, janjetina na cijeni. Direkt u patroli ražnjeva
Tekst se nastavlja ispod oglasa