HRSKAVO I MEKANO /

Koliko se peče odojak u pećnici? Donosimo korake za savršene rezultate

Image
Foto: Pixabay

Pečeni odojak jedno je od jela od kojih nam mnogima rastu zazubice. Koliko se peče odojak u pećnici?

25.2.2022.
16:18
Pixabay
VOYO logo

Pečenje odojka u pećnici omiljeni je način pripreme ovog tradicionalnog specijaliteta, idealnog za svečane prigode, obiteljska okupljanja i blagdanske trpeze. Iako mnogi povezuju odojak s ražnjem, pećnica pruža praktičnu i jednako ukusnu alternativu koja garantira sočno meso i savršeno hrskavu kožicu

Koliko se peče odojak u pećnici?

Najprije je potrebno pripremiti meso prije pečenja u pećnici:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Ako je odojak zamrznut, ostavite ga da se potpuno odmrzne u hladnjaku preko noći.
  • Temeljito operite meso i posušite ga papirnatim ubrusom.
  • Natrljajte meso obilno solju, i s vanjske (kože) i s unutarnje strane. Ako želite, dodajte i papar te protisnuti češnjak na unutarnju stranu.
  • Za aromu možete dodati grančicu ružmarina ili lovorov list unutar reza mesa.
Image
SLASNO I HRSKAVO /

Ne treba vam ražanj, odojak možete savršeno ispeći u pećnici: Slijedite ove korake

Image
SLASNO I HRSKAVO /

Ne treba vam ražanj, odojak možete savršeno ispeći u pećnici: Slijedite ove korake

Zagrijavanje pećnice:

  • Zagrijte pećnicu na 180 °C. Idealna temperatura omogućit će da meso ostane sočno dok se ravnomjerno peče.

Postavljanje odojka:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Stavite odojak na rešetku iznad posude za pečenje kako bi sokovi kapali u posudu.
  • U posudu ulijte malo vode (oko 1 cm dubine). To će spriječiti izgaranje masnoće i pomoći u održavanju vlage.

Pečenje:

  • Pecite odojak na 180 °C prvih 90 minuta.
  • Povremeno podlijte odojak sokovima iz posude kako bi meso ostalo sočno.
  • Nakon 90 minuta povećajte temperaturu na 200–220 °C kako bi kožica postala hrskava. Ovo traje otprilike 20–30 minuta, ovisno o pećnici.

Hrskava korica:

  • Ako kožica nije dovoljno hrskava, uključite opciju ventilacije ili gornjeg grijača u pećnici zadnjih 10 minuta.

Provjera pečenosti:

  • Meso je gotovo kada se lako odvaja od kosti, a kožica je zlatno-smeđa i hrskava.
  • Ubodite vilicu u najdeblji dio mesa – sokovi trebaju biti bistri.

Odmor odojka:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Izvadite odojak iz pećnice i ostavite ga da odstoji 10-15 minuta prije rezanja. To će omogućiti da se sokovi u mesu stabiliziraju.

Serviranje:

  • Odojak poslužite s prilozima poput pečenog krumpira, kiselog zelja, mlinaca ili svježe salate. Uz njega odlično pristaju domaći umaci poput hrena ili ajvara.

Dodani savjeti za pripremu odojka u pećnicii:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Ako koristite veći komad mesa, produžite vrijeme pečenja (približno 45 minuta po kilogramu).
  • Za dodatnu aromu, na dno posude možete dodati luk i mrkvu.
  • Redovito provjeravajte količinu vode u posudi kako biste spriječili isušivanje.

POGLEDAJTE VIDEO: Ražanj nikad skuplji: Odojak zlata vrijedan, janjetina na cijeni. Direkt u patroli ražnjeva

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo