Jagode koje dolaze iz uvoza najčešče se na našim tržnicama i policama trgovina pojavljuju izrazito rano, a slična stvar je i s ostalim voćem i povrćem koje se uzgaja u Hrvatskoj. Uvozne sorte najčešće se pojavljuju oko 10 dana prije domaćih. Preprodavači znaju koristiti to što ne znate prepoznati domaću jagodu i lako vas prevariti da kupujete domaći proizvod.
Kako prepoznati domaću jagodu
Jagode koje su proizvedene u domaćim plastenicima također mogu biti tretirane pesticidima, tako da tu nema pravila. No glavna razlika koju ćete uočiti je to koliko se razliku u boji i mirisu.
Prodavači uvoznih jagoda mogu regulirati cijenu paketa jagoda, tako da nemojte da vas cijena potpuno zavara. U pravilu je cijena domaćih jagoda viša radi više cijene proizvodnje ali i manje količine koja se proizvodi. S vremenom pada i cijena domaćih jagoda, no to ovisi o sezoni i prodaji.
Boja domaće jagode
Jedna od prvih razlika uvozne i domaće jagode je boja. Kada prerežete uvoznu jagodu dobit ćete presjek bjelkasto roze boje. Najčešće neće biti puno sjemenki, a centar bi mogao biti skroz bijel. Također ako je jagoda potpuno crvena iznutra kao i izvana, također se radi i tretiranom voću. Razlog bijele unutrašnjosti i manjka sjemenki je nedostatak pravog sunca. Kada se jagode proizvode na veliku količinu, pokrivaju se crnim najlonom kako bi primile toplinu, ali ne i sunce.
Domaće jagode imaju različite boje - od tamno crvenih do svjetlijih. Unutrašnjost im je rozo-crvena i ima mnogo sjemenki. Boja peteljke biti će svjetlo zelena. Postoji šansa da ćete na štandovima naići na blago zelene jagode, to je dokaz da su ubrane nedavno.
Miris i okus domaće jagode
Najlakši način kako prepoznati domaću jagodu je po mirisu i okusu. Glavna razlika je ta što uvezene jagode miris i okus gotovo da nemaju. Domaća jagoda ima intenzivan miris svježeg voća koji podsjeća na umjetni sok. Okus domaće jagode je intezivan, blago kiseo ako se radi o svjetlijim plodovima, a blago gorak ako se radi o plodovima koji stoje već neko vrijeme. U svakom slučaju ćete osjetiti razliku.
Uvezene jagode na svakom dijelu ploda odaju isti bezokusni okus, a domaće jagode ćete prepoznati po tome što na jednom dijelu mogu biti kiselije, a na drugom slađe. Razlog tome su sunčeve zrake koje su različito padale na plod i time poticale slatkoću na nekim dijelovima. Razlika u mirisu se može osjetiti čak i u peteljci. Peteljke na domaćoj jagodi su zemljanog mirisa.
Oblik domaće jagode
Domaće jagode, s obzirom da nisu proizvedene u prevelikim količinama, najčešće će biti smiješnih oblika. Savršen oblik jagode može vam govoriti da su tretirane pesticidima. Domaće jagode najčešće nisu previše velike, no to ovisi o sorti. Najbolji način kako prepoznati domaću jagodu je po smiješnom, kvrgavom obliku ploda.