Ljubitelji bresaka došli su na svoje. Njihova je sezona u punom jeku i valja je maksimalno iskoristiti. Nema ništa gore nego kada zagrizete svoju omiljenu voćku i shvatite da je bezokusna ili nezrela. Kao i kod svega, valja pripaziti kakve breskve kupujete, a to ćete najbolje znati ako gledate ove kriterije u dućanu.
1. Boja
Najfinije breskve imaju predivno žuto meso i zlatno-crvenkastu kožu. Provjerite kod peteljke. Nježnije žute nijanse znak su manje zrelih bresaka, dok zlatne nijanse pokazuju zrelu voćku. Preskočite voće koje po sebi ima zelene mrlje, udubine ili ravna područja. Također, izbjegavajte breskve sa smežuranom kožom jer to znači da su vjerojatno bile ohlađene nakon berbe te su se isušile.
2. Miris
Miris breskve povezan je s njezinim okusom. Ako uopće nema mirisa, znači da nema ni okusa. To nije uvijek tako i najčešće ovisi o vrsti, no općenito gledano, voće koje pronalazite kod lokalnih proizvođača trebalo bi imati snažan miris.
3. Mekoća
Nježan pritisak na breskvu reći će vam mnogo o njoj iznutra. Pritisnite lagano postrance ili pokraj peteljke. Osjetite li mekoću, znači da je voćka zrela. Tvrde breskve još nisu zrele. Nije loše kupiti voćke različitih faza zrelosti kako biste u njima mogli uživati barem nekoliko dana.
Kako čuvati breskve?
Breskve čuvajte na sobnoj temperaturi, položene u zdjeli sa stabljikom prema dolje. Ako postanu previše zrele prije nego što ih pojedete, ubacite ih u ladicu u hladnjaku, savjetuje Real Simple.