Lubenica je ono voće bez kojeg nikako ne možemo zamisliti ljeto jer toliko osvježava, hidratizira i čak zamjenjuje kompletan obrok. Kako kod nas u ponudi nema lubenica bez koštica (da, da, drugdje na svijetu se mogu naći), jedino nam one idu na živce kod tog prefinog voća.
Većina nas baca koštice jer mislimo da su štetne, no one su zapravo vrlo zdrave. Sadrže vlakna koja su prijeko potrebna za dobru probavu, bore se protiv neugodne Escherichie Coli u urinarnom traktu i bubrežnih kamenaca.
Bogate su vitaminima poput vitamina A, B1 i B2, C, kalija, kalcija, fosfora, magnezija, željeza i cinka te djeluju kao antioksidansi.
Prženje koštica lubenice
Mother And Adult Daughter Enjoying Slices Of Water Melon
Od koštica lubenice možete dobiti ukusnu grickalicu. Položite ih na papir za pečenje te ih pecite u pećnici 15 minuta na 160 °C. Prije pečenja ih čak možete začiniti paprom, chillijem ili limunovim sokom.