JUHA OD TIKVICA: /

Voće koje koristimo za predjelo, ali je odlično i za deserte

Image
Foto: pexels.com

Tikvice su mnoštvu poznate kao povrće, no mnogi bi se tu prevarili. Ovo voće potječe iz Amerike, a u našim predjelima se konzumiraju već preko deset tisuća godina.

25.9.2017.
10:18
pexels.com
VOYO logo
VOYO logo

S malim brojem kalorija, a puno nutrijenata, tikvice su odlična namirnica kada želite smršaviti. Osim što ispunjavaju želudac i odaju osjećaj sitosti, izvor su vitamina B i C. Juha od tikvice odličan je i zdrav ručak jer sadrži mangan, kalij i beta karoten.

Image
KAKO BRZO SMRŠAVITI: /

Popis najboljih dijeta za brzo rješavanje viška kila prije ljeta

Image
KAKO BRZO SMRŠAVITI: /

Popis najboljih dijeta za brzo rješavanje viška kila prije ljeta

Za ljekovitost tikvice nemojte ju guliti

Većina ljekovitih i vrijednih stvari iz ovog voća nalazi se u njenoj kori, pa kada ju koristite, nemojte ih guliti. Mladi plodovi pomažu organizmu da potakne probavu i očisti crijeva od toksina. Radi ovih svojstava smanjuje se rizik od raka crijeva, kontrolira šećer u krvi i smanjuje apetit.

Ako jedete juhu od tikvica barem jednom tjedno, očuvat ćete krvožilni sustav i sniziti kolesterol, smanjiti rizik od ateroskleroze te srčanog i moždanog udara.

Mangan u tikvicama pospješuje metabolizam proteina i ugljikohidrata, potiče libido i ubrzava sintezu masnih kiselina i kolesterola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednostavno ne postoji razlog zašto ne biste jeli juhu od tikvica barem jednom tjedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept za finu juhu od tikvica

Potrebni sastojci:

  • 900 grama tikvica
  • 1 glavica luka
  • 600 ml povrtnog temeljca
  • 300 ml milerama
  • 20 grama maslaca
  • 1 žlica sušenog origana
  • 115 grama gorgonzola sira
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • ekstra djevičasko maslinovo ulje
  • sol

Priprema:

Nasjeckajte luk i narežite tikvice na kolutove. U loncu stavite dvije žlice maslinovog ulja, ugrijte ga i na to dodajte kocke maslaca i sjeckani luk. Posolite, promiješajte i pržite tako na srednje jakoj vatri 3-4 minute. Na to dodajte kolutove tikvica i začinite sušenim origanom i solju. Povremeno miješajte i nastavite pirjati na srednje jakoj vatri oko 10 minuta. U to ulijte juhu i kuhajte dalje. Dok se juha kuha narežite gorgonzolu na kockice. Nakon 20 minuta kuhanja dodajte polovicu kockica gorgonzole i miješajte kuhačom dok se smjesa ne sjedini, to jest, dok se sir potpuno ne otopi. Kada se otopi, grubi izradite sve sastojke u loncu štapnim mikserom, ali pazite da ne usitnite tikvice do kraja. Na to dodajte mileram i pričekajte da juha zavri. Gotovu juhu rasporedite po tanjurima i ukrasite sjeckanim peršinom i preostalim kockicama gorzgonzole.

Tikvice u slatkoj verziji kao desert

Tikvice ipak jesu voće, pa ih osim za juhe i dodatke slanim salatama, možete iskoristiti za izradu kolača. Uz juhu od tikvica i ovaj desert, održavat ćete zdravo tijelo i kožu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebni sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 500 grama tikvica
  • 500 grama svježeg kravljeg sira
  • 100 grama glatkog brašna
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 4 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 limun ili vanil šećera
  • 100 grama šećera
  • 2 žlice naribane korice limuna

Priprema:

Prije nego počnete s rezanjem i pripremom, zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Naribajte tikvicu (ogulite po želji), posolite i ostavite da stoji oko 15 minuta kako bi pustila vodu, a nakon toga ju dobro ocijedite. Uz tikvicu pomiješajte sve suhe sastojke s liste potrebnih sastojaka. U drugoj posudi umješajte sir i vrhnje pa spojite u smjesu od jaja, dodajte tikvice i dobro promiješajte. U to postepeno dodajte suhu smjesu i sve dobro miješajte.

Nauljite i brašnom posipajte posudu za pečenje u koju ćete uliti smjesu. Stavite da se peće na 180 stupnjeva oko 35 minuta.

Ohladite kolač, posipajte šećerom u prahu i servirajte uz kuglice sladoleda.

stipendisti
NOVO
VOYO logo
Još iz rubrike