Jedna mama i nutricionistica detaljno je opisala što njena obitelj jede tijekom dana (i nije baš ono što biste očekivali)

Image
Foto: thinkstock, shironosov

Možda i vama pomogne organizirati vlastiti dan kad je u pitanju hrana

2.2.2017.
9:00
thinkstock, shironosov
VOYO logo

Jedna nutricionistica odlučila je detaljno opisati kako izgledaju dnevne prehrambene navike cijele njene obitelji, a možda bi i vama ovi redovi mogli pomoći, ukoliko želite u svoj život uvesti zdravu i balansiranu prehranu, izgubiti koji kilogram viška i jednostavno - ostati budni i što je moguće zdraviji.

Priču ove mame donosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš radni dan počinje ustajanjem u pola sedam. Prva stvar koju napravimo jest ta da popijemo po čašu tople vode. Zadnjih godina je bilo mnogo diskusija o ovome i argumenata za i protiv. Nama ovo odgovara, mislim da se ovako nadoknadi tekućina izgubljena “sušenjem” tijekom sna, a i prema narodnoj medicini smo tako “razbudili” organizam.

Sok iz blendera i kaša

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moj prvi doručak je sok napravljen u blenderu, koji se sastoji od jabuke, banane, naranče, žlice kokosova proteina, žlice lanenih sjemenki i čaše vode. Možda se neki stručnjaci ne bi složili s mojim izborom, ali poslije mnogo godina borbe sa zatvorom, shvatila sam da ovo ima najbolji efekt (za mene).

Dječji doručak se sastoji od prosene kaše, pripremljene prethodnog dana. Suprug prvo pojede voćnu salatu, a zatim također prosenu kašu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept: Šalici prosa dodati tri šalice vode, pa kad proključa, kuhati 10 do 15 minuta. U skuhanu kašu dodati isjeckane suhe šjjive, breskve i suho grožđe, dobro promiješati te ostaviti poklopljeno.

Doručak završavamo do sedam sati, kada suprug i ja popijemo po šalicu kave za lakše buđenje, ali i kao prvo jutarnje zadovoljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trčanje i drugi doručak

Djeca u školi imaju užinu, a kada u školi ostaju do 15 sati i ručak. Kod mlađeg djeteta je običaj da svaki dan drugi roditelj nosi užinu za cijeli razred, a sam “jelovnik” je unaprijed odredila škola. U starijim razredima djeca sama nose užinu ili je kupuju u dvorišnom kiosku. Mi smo se odlučili za nošenje, tako da naša kćerka obično ponese neko voće (jabuku, mandarinu, bananu, kiwi) i po šaku orašastog i šaku suhog voća, kao i bocu vode (tako najlakše kontroliram koliko je vode popila).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada djecu ostavim u školi, idem na trčanje oko 8 sati. Ovo je još jedan razlog zašto je moj prvi doručak laganiji. Nakon aktivnosti popijem oko 600 ml vode kojoj sam dodala žličicu kumina (pomaže radu imuniteta i olakšava probavu).

Oko 10 sati, moj drugi doručak je kaša koju su djeca i suprug već pojeli. Proso je žitarica koja dobro djeluje na probavni sustav, poboljšava tonus mišića i rad živčanog sustava, pomaže u borbi protiv anemije i sudjeluje u formiranju i razvoju zuba i kosti. A spomenuto blagotvorno djelovanje prosa na živčani sustav, pomoći će u mučnoj borbi s birokracijom koja obično slijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brzinski ručak

Ukoliko ovog tipičnog dana djeca nisu jela u školi, spremam nam “brzinski” ručak. Takav ručak se sastoji od juhe i tjestenine s povrćem. Djeca i suprug dijele i ostatke pečene puretine od prethodnog dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept za juhu: U lonac vode, kada proključa, dodati nasjeckani luk, mrkvu i cvjetaču. Zatim još dodati žlicu vegete, sol i ulje. Kada sve ponovno proključa,ugasiti vatru (da povrće ostane hrskavo).

Recept za tjesteninu s povrćem: Tjesteninu od kukuruznog brašna skuham prema preporuci proizvođača. Umak pripremam na sljedeći način: Poriluk i luk pržim na ulju i vodi, dodajem mu sitno nasjeckani celer i mrkvu, pa dolijevam još vode do željene gustoće. Zatim dodajem žlicu vegete, sol i malo muškantnog oraščića. Na kraju još dodajem sitno nasjeckani peršinov list. Tjesteninu ovaj put začinjavam češnjakom u prahu i uljem sa začinskim biljem koje sam sama pripremila. Na svoju tjesteninu s povrćem dodajem i žličicu ajvara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Užina

Djeca i suprug danas jedu dio rođendanske torte od prethodnog dana. Kad su slatkiši u pitanju, obično sama napravim neki “zdrav” kolač, ali i ostali slatkiši povremeno nađu put do naše stola. Ja za kasnopopodnevnu užinu i ujedno i desert uzimam red crne čokolade (75% kakaa) i četiri suhe marelice. Dječja užina u kasno popodne sastoji se od voća, ovoga puta jabuke i naranče. U to vrijeme ja pečem pitu od sira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večera

Malo prije 20:30 sam servirala večeru. Ja sam pojela sardinu s povrćem iz konzerve i štapiće celera. Ostatak obitelji večerao je pitu od sira, kefir i štapiće celera. Sigurno se pitate zašto je moja večera drugačija. Zbog problema s nadutošću, u potpunosti sam iz prehrane izbacila mlijeko i mliječne proizvode te tako uklonila probleme. Ni vruće pite mi općenito ne sjedaju dobro, ali ostatak moje obitelji u njima uživa bez problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, svatko treba utvrditi vlastite potrebe i predispozicije te prema njima složiti vlastiti jelovnik. U idealnim uvjetima, večera bi naravno bila ranije. Kod nas je to nažalost nemoguće, zbog dječjih sportskih aktivnosti, koje četiri dana u tjednu završavaju iza 20 sati.

Velikoj većini ljudi okolnosti nisu idealne, ali trebamo učiniti najviše što možemo kako bismo u danim uvjetima imali balansiranu i najzdraviju moguću prehranu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo