Čini se da Hrvati jednostavno obožavaju tjesteninu. Povodom Međunarodnog dana tjestenine, koji se obilježava 25. listopada, Glovo donosi neke zanimljive podatke baš o toj namirnici u protekloj godini.
Kažu da je potrošnja tjestenine porasla za čak 17 posto u posljednjih 12 mjeseci, a u njoj prednjači Šibenik s porastom od 43 posto, Split s 30, te Zadar sa 17 posto. Napominju kako Zagreb ne silazi s vrha, te da više od polovice svih narudžbi otpada upravo na tjesteninu.
No, zabilježena je još jedna zanimljivost. Hrvati su pratili finale Eurosonga i hrvatskog predstavnika uz tjesteninu, jer se baš te subote, 11. svibnja, naručilo najviše jela s tjesteninom. Hrvatski predstavnik na Eurosongu, Baby Lasagna, pokrenuo je trend naručivanja lazanja.
Špageti i lazanje definitivno su ovogodišnji favoriti, a bolognese uvjerljivo vodi kao najpopularniji umak. No, kažu, sve više Hrvata poseže za zdravijim opcijama, poput vegetarijanskih tjestenina, koje također bilježe značajan porast popularnosti, za čak 19 posto.
Tako su lazanje nesvakidašnjim spletom okolnosti, putem pjesme, postale hit hrana protekle godine u Hrvatskoj, a još smo jednom pokazali kako smo veliki ljubitelji talijanske hrane.
Pa evo i jednog finog recepta za lazanje. Naravno s najpopularnijim, bolognese umakom.
Lazanje s bolonjez umakom
Za veliki pekač (dimenzija 20×35 cm) trebat će vam, donosi Putnikofer:
Sastojci za bešamel umak:
- 80 g maslaca
- 80 g brašna
- 1 litra mlijeka
- 50 g naribanog parmezana
- 0,5 žličice naribanog muškatnog oraščića
- sol, papar
Sastojci za bolonjez umak:
- 1 kg miješanog mljevenog mesa
- 2 velike glavice luka
- 2 mrkve
- 3 režnja češnjaka
- 500 ml pasirane rajčice ili sjeckanih pelata
- 2 žlice ulja
- 2 dcl crnog vina
- sol, papar, crvena paprika, lovorov list, peršin…
Ostali sastojci:
- 500 g lazanja (jedno pakiranje tjestenine)
- 200 g mozzarelle
- 100 g naribanog sira po želji
Priprema bolonjez umaka:
Luk sitno nasjeckajte, a mrkvu očistite i naribajte. Češnjak protisnite ili narežite na što sitnije komadiće. Na ulju dinstajte luk, pa mu nakon 5 minuta dodajte mrkvu i češnjak. Miješajte dok ne omekša.
Dodajte meso i dobro ga miješajte da se odvoje grudice, a smjesa se poveže s lukom i mrkvom. Nakon 10-ak minuta podlijte meso s crnim vinom. I dalje miješajte, po potrebi dolijte i malo temeljca.
Nakon 20-ak minuta zalijte pasiranom rajčicom ili dodajte sjeckane pelate, te začinite po želji. Dodajte sol, papar, crvenu papriku, a ako volite malo jači okus možete dodati i peperoncino. Ovisno o tome koliko gust umak želite, možete dodati još vode ili manjiti količinu rajčice.
Dobro izmiješajte i ostavite još desetak minuta na laganoj vatri. Sklonite sa štednjaka.
Priprema bešamela:
Otopite maslac u dubljem loncu širokog dna. Kad se maslac otopi, dodajte brašno i žustro miješajte oko minutu, pa počnite malo pomalo dodavati mlijeko.
Cijelo vrijeme miješajte i kad se umak počeo zgušnjavati dodajte ostatak mlijeka. Dodajte sol, papar, muškatni oraščić.
Sklonite s vatre i dodajte ribani parmezan, pa još jednom sve dobro promiješajte da se sjedini.
Slaganje lazanja:
Ovisno o uputama na paketu tjestenine, možda ćete ju morati kratko potopiti u vodu, no neke se mogu slagati odmah u pekač.
Narežite mozzarellu, naribajte sir.
Na dno tepsije stavite žlicu bešamela i žlicu bolonjeza, pa razmažite da prekrije cijelu površinu.
Na umak stavite prvi sloj tjestenine. Trgajte komade tako da dobijete dimenziju koja će popuniti sve ''rupe''.
Na tjesteninu obilno stavite bešamel, potom bolonjez, pa sir.
Stavljajte tako sloj po sloj dok ne potrošite svu tjesteninu. Zadnji sloj obilno prelijte bešamelom, pa poslažite preostalu mozzarellu i prekrijte ribanim sirom.
Pecite oko 50 minuta na 180 stupnjeva.
Dobar tek!
POGLEDAJTE VIDEO: Ma kakav fine dining! Neobična zabava u Čazmi: 'Najbolja hrana je domaća'