Krafne skoro svi obožavamo, a kako se danas obilježava fašnik, one su sasvim sigurno neizostavan dio svake trpeze. Postoji mnoštvo recepata za tu skoro svima omiljenu slasticu, a mi smo za vas izdvojili jedan s Reddita koji je specifičan po tome što ga je napisao jedan Hrvat koji je krafne napravio prvi put u životu.
POGLEDAJTE VIDEO: Posjetili smo Samobor prije najveselije manifestacije godine. Imamo i recept za krafne
On je u objavi pod nazivom "Prve krafne" otkrio recept za tu deliciju koji uspijeva svima te ja za prste polizati.
"Danas je došao i red na krafne. S obzirom na to da mi je ovo apsolutno prvi put da ih radim, ja sam zadovoljan. Ima malih sitnica, možda je ulje bilo prehladno pa su prve bile malo masnije, ali ostale su bile sasvim OK. Nisu kao pekarske, ali ja sam zadovoljan", napisao je Hrvat.
"Recept je u mojoj staroj rasparanoj bilježnici, uz par mojih preinaka", dodao je.
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 250 ml mlakog mlijeka
- Vrećica instant kvasca (7 g)
- Prstohvat soli
- 50 g maslaca (ja sam ga rastopio)
Hrvat je u objavi 'Prve krafne' otkrio recept za tu slasticu koji uspijeva svima, a za prste je polizati.
- 4 žlice šećera
- Vanilin šećer
- Korica limuna
- 2 jaja (može i 1 jaje i žumanjak)
- Rum, liker ili neki drugi alkohol (ja nisam ništa od nabrojenog stavio).
Priprema:
U mlijeku razmutiti kvasac i staviti jednu žlicu meda i ostaviti to da odradi deset minuta. U zdjeli umutiti jaja, šećer, maslac, koricu limuna, vanilin šećer, rum ili liker, po želji. Dodati mlijeko s kvascem i malo promiješati. Dodati sol u brašno i lagano zamijesiti tijesto.
Ostaviti da se diže nekih dva sata ili dok se ne udvostruči ili još više naraste. Lagano premijesiti, razvaljati na oko centimetar debelo tijesto i izrezati krafne.
Ostaviti ih još sa strane nekih pola sata da se dignu i onda na prženje u vruće ulje. Pržite ih oko deset do 15 sekundi ili dok ne porumene na jednoj strani.
Napunite ih po želji. Dobar tek!