HM, ZANIMLJIVO / Nije tek puko grožđe: Kladimo se da ne znate od čega se zapravo proizvode grožđice

Image
Foto: Shutterstock

Neki ljudi miješaju grožđice, sultana grožđice i zante ribizl koji se proizvode od različitih sorti vinove loze

24.2.2024.
17:58
Shutterstock
VOYO logo

Većina ljudi voli jesti grožđice bilo kao međuobrok, u kolaču ili ih dodaju u slana jela. No, dosta njih ne zna da su one zapravo sušeno bijelo grožđe Moscatel, piše Daily Star.

POGLEDAJTE VIDEO: Dok se čeka da plavac mali dozrije, na Pelješcu se bere bijelo grožđe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se ovo grožđe osuši, postaje tamno, gusto i punog slatkog okusa. Glavna mjesta na kojima se uzgaja ovo grožđe su: Sjedinjene Države, Turska, Grčka i Australija.

Image
BOMBA KALORIJA /

Što se događa u tijelu ako jedete burek svaki dan: 'Već nakon dva, tri sata...'

Image
BOMBA KALORIJA /

Što se događa u tijelu ako jedete burek svaki dan: 'Već nakon dva, tri sata...'

Jedna zgodna stvar kod grožđica je da mogu upiti druge okuse. Zato ih neki prije upotrebe vole namakati u aromatiziranim alkoholima poput rakije ili amaretta s okusom badema, jer tako gotovo jelo čini još ukusnijim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki ljudi miješaju grožđice, sultana grožđice i zante ribizl koji se proizvode od različitih sorti vinove loze, a mogu se koristiti kao dodatak slatkim i slanim jelima te kao ukusni i zdravi međuobrok.

Image
Foto: Shutterstock

Neki ljudi miješaju grožđice, sultana grožđice i zante ribizl koji se proizvode od različitih sorti vinove loze.

Zante ribiz nema veze s crnim i crvenim ribizlom

Iako su svi neka vrsta sušenog grožđa, svaki za sebe ima svoj posebni okus i vašim jelima dat će svoj unikatni pečat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zante ribiz ili korintske grožđice proizvode se od vrlo sitnih bobica grožđa zante, crnog Korinta ili carine te nemaju nikakve veze s crnom i crvenom ribizlom koja raste na grmu.

Sultana grožđice se, pak, proizvode od raznih sorti bijelog grožđa bez sjemenki. Zlatne su boje i obično su sočnije i slađe od ostalih grožđica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grožđice, sultana grožđice i zante ribizl dobri su za probavu i obično se konzumiraju za poboljšanje šećera u krvi. No, sadrže dosta kalorija i šećera, pa ih treba umjereno konzumirati.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo