Većina ljudi voli jesti grožđice bilo kao međuobrok, u kolaču ili ih dodaju u slana jela. No, dosta njih ne zna da su one zapravo sušeno bijelo grožđe Moscatel, piše Daily Star.
POGLEDAJTE VIDEO: Dok se čeka da plavac mali dozrije, na Pelješcu se bere bijelo grožđe
Kad se ovo grožđe osuši, postaje tamno, gusto i punog slatkog okusa. Glavna mjesta na kojima se uzgaja ovo grožđe su: Sjedinjene Države, Turska, Grčka i Australija.
Jedna zgodna stvar kod grožđica je da mogu upiti druge okuse. Zato ih neki prije upotrebe vole namakati u aromatiziranim alkoholima poput rakije ili amaretta s okusom badema, jer tako gotovo jelo čini još ukusnijim.
Neki ljudi miješaju grožđice, sultana grožđice i zante ribizl koji se proizvode od različitih sorti vinove loze, a mogu se koristiti kao dodatak slatkim i slanim jelima te kao ukusni i zdravi međuobrok.
Neki ljudi miješaju grožđice, sultana grožđice i zante ribizl koji se proizvode od različitih sorti vinove loze.
Zante ribiz nema veze s crnim i crvenim ribizlom
Iako su svi neka vrsta sušenog grožđa, svaki za sebe ima svoj posebni okus i vašim jelima dat će svoj unikatni pečat.
Zante ribiz ili korintske grožđice proizvode se od vrlo sitnih bobica grožđa zante, crnog Korinta ili carine te nemaju nikakve veze s crnom i crvenom ribizlom koja raste na grmu.
Sultana grožđice se, pak, proizvode od raznih sorti bijelog grožđa bez sjemenki. Zlatne su boje i obično su sočnije i slađe od ostalih grožđica.
Grožđice, sultana grožđice i zante ribizl dobri su za probavu i obično se konzumiraju za poboljšanje šećera u krvi. No, sadrže dosta kalorija i šećera, pa ih treba umjereno konzumirati.