DONOSIMO RECEPTE / Je li đumbir lijek za sve? Ima hrpu benefita, ali ovim se osobama ne preporučuje

Image
Foto: Shutterstock

Đumbir je biljka s mali milijun zdravstvenih prednosti. Pa što čekate? bacite se na ova pića od đumbira i osigurajte si dozu zdravlja

26.6.2024.
20:58
Shutterstock
VOYO logo

Đumbir je biljka iz porodice ljiljana, potječe iz južne Azije, a njegov najveći proizvođač je Indija. Poznato je da ga uzgajaju mnoge zemlje: Nigerija, Jamajka, Haiti, Tajvan, Japan, Kina, Egipat, Grčka, Meksiko. Seskviterpenov alkohol đumbiru daje karakteristični blagi miris, a đumbir koji miriše na limun sadrži citral.

Najcjenjeniji je onaj uzgojen na Jamajci koji iako sadrži samo jedan posto eteričnog ulja, jako ga cijene zbog profinjene arome. Također cvjeta prekrasnim cvjetovima uvezanim u čašicu i krunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BORBA PROTIV GRIPE I PREHLADE /

Pomažu li đumbir, med, limun i pileća juhica? Doktorice otkrile kako djeluje devet kućnih pripravaka koje svi volimo

Image
BORBA PROTIV GRIPE I PREHLADE /

Pomažu li đumbir, med, limun i pileća juhica? Doktorice otkrile kako djeluje devet kućnih pripravaka koje svi volimo

Đumbir kao začin

Đumbir jelu daje aromatični, osvježavajući i pomalo pikantni okus. U kombinaciji s drugim začinima primjeren je za začinjavanje raznih juha, umaka, jela od povrća, voćnih deserta, medenjaka, peciva i tijesta za kolače, a u mesnoj industriji za začinjavanje nekih salama i paštete.

Svježim đumbirom možete začiniti gotovo sva jela od mesa, peradi, ribe, juhe, variva i kuhanog voća, dok se komad oguljenog korijena, koji se kuha s jelom, na kraju ukloni ili se sitno nariba. Aroma će biti intenzivnija ako se korijen samo dobro opere četkom i neoguljen doda jelu (narezan ili nariban).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koristi se i za aromatiziranje nekih alkoholnih pića:

  • Pivo
  • Vino
  • Liker

Vjerojatno je najpoznatije bezalkoholno pivo, pivo od đumbira koje okusom podsjeća na limunadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljekovita svojstva đumbira

Ljekoviti dio ove neobične biljke koja može narasti do jednog metra je korijen. Stručnjaci su dokazali da korijen đumbira smiruje kašalj, stimulira cirkulaciju, uklanja grčeve, pospješuje funkciju jetre, a i snažan je antioksidans. Dokazano je da može ubiti stanice tumora jajnika, dok sastojak koji daje ljutinu feferonima smanjuje tumor na gušterači. Protiv raka se uspješno bori tvar 6-gingerol, koja korijenu đumbira daje karakterističan okus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova ljekovita svojstva još se istražuju, a u nastavku otkrijte kako još đumbir pozitivno utječe na naše zdravlje:

  • Može smanjiti mučnine
  • Pomaže kod osteoartritisa
  • Smanjuje rizik od srčanih bolesti
  • Pomaže kod probavnih smetnji
  • Smanjuje menstrualne bolove
  • Snižava razinu kolesterola
  • Smanjuje rizik od oboljenja od raka
  • Poboljšava rad mozga te smanjuje rizik od oboljenja od Alzheimerove bolesti
  • Snižava šećer u krvi
  • Pomaže u borbi s infekcijama
Image
Foto: Pixabay

Iako se odavno koristi kao lijek za smirivanje želučanih tegoba, isto dobro djeluje i na loš zadah. Za ispiranje usta, narežite svježi đumbir i pomiješajte ga s limunom i toplom vodom. Đumbir žvačite sirov, a ako vam je jako ljut, možete ga jesti s jabukom.

Tko bi trebao izbjegavati đumbir?

Prema Nacionalnom centru za komplementarno i integrativno zdravlje (NCCIH), đumbir ne bi trebali koristiti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Dojilje - đumbir je siguran za djecu i dojilje ako se konzumira u hrani. Svakako se savjetuje izbjegavanje njegove upotrebe zbog predostrožnosti.
  • Trudnice - izaziva grčeve u maternici.
  • Osobe koje imaju neki poremećaj krvarenja, s obzirom na to da đumbir potiče cirkulaciju i povećava krvni tlak.
  • Oni koji piju lijekove za srce, antihistaminike, protiv tumora i za mršavljenje.
  • Osobe koje se spremaju kirurški zahvat jer izaziva obilnije krvarenje.

Ljetna pića inspirirana đumbirom

Stiglo nam je ljeto, a s time i visoke vrućine. Većina nas se pokušava rashladiti hladnim napitcima, a neki u tu svrhu koriste i đumbir. Donosimo tri ljetna napitka koja će vam zasigurno olakšati boravak na visokim temperaturama i omogućiti uživanje u ljetu.

Masala Chai Cocktail

Sastojci:

  • 236 mililitara tople vode
  • 59 mililitara odležanog ruma
  • 100 mililitara sirupa od đumbira (recept ispod)
  • 100 mililitara soka od limuna

Priprema:

Namočite Chai prah u vrućoj vodi 15-30 minuta. U shaker za koktele dodajte rum, sirup od đumbira, limunov sok. Zatim dodajte led i mućkajte 15 sekundi da se svi sastojci sjedine. Piće ulijte u čašu i dodajte malo naribanog svježeg đumbira, prelijte s malo limunove korice i pospite prstohvatom Masala Chai praha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ilustracija/Shutterstock

Mračni i olujni koktel

Sastojci

  • 118 mililitara piva od đumbira
  • 59 mililitara odležanog tamnog ruma
  • Kriška limete

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napunite čašu ledom i ulijte 118 mililitara piva od đumbira i prelijte s 59 mililitara tamnog ruma. Nakon toga Iscijedite krišku limete u piće i kolutić limete stavite na rub čaše za dekoraciju.

Moktel nježnog srca

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

59 mililitara soka od đumbira
59 mililitara kuhanog crnog čaja
100 mililitara soka od limete

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stavite sve sastojke u shaker za koktele, dodajte led i mućkajte 15 sekundi. Procijedite u čašu za posluživanje te ju ukrasite kriškom limete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nuspojave đumbira

I dok đumbir ima puno dobrih strana, također ima i neke nuspojave. WebMD piše da ako se đumbir konzumira oralno, može izazvati blage nuspojave

Neke od nuspojava konzumacije đumbira su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Štetne tvari, nedozvoljeni pesticidi: Je li hrana na našem tržištu sigurna? 'Nudi nam se svašta, moramo izabrati'

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo