ČUDESNO MAGAREĆE MLIJEKO: / Neka vas ne odbije cijena, ljekovitost ovog napitka je nevjerojatna

Magareće mlijeko smatra se najboljom zamjenom za ljudsko. Ovo mlijeko poznato je po svojim ljekovitim svojstvima koja pomažu kod raznih bolesti.

10.6.2017.
10:00
hesca.org
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Magareće mlijeko pokazalo se blagotvorno kod problema s dišnim putevima i imunitetom. Posebice se preporučuje djeci dojenačke, vrtićke i školske dobi.

Magareće mlijeko za alergičare

Magareće mlijeko često se koristi kao zamjena za kravlje mlijeko za djecu koja su alergična na mlijeko. Prema sastavu, magareće je mlijeko najsličnije majčinom mlijeku, a ne izaziva alergije. Ono je pogodno za zdrava crijeva radi velikih količina lizozima kojeg nazivaju i antibiotikom tijela. Ovo mlijeko djeca posebno vole piti jer je slađe zbog laktoze, to jest, mliječnog šećera koje sadrži.

Ljekovitost magarećeg mlijeka

Ovo mlijeko sadrži linolnu i linolensku kiselinu, ali i omega-3 i omega-6 masne kiseline. Minerali iz magarećeg mlijeka približni su onima iz majčinog mlijeka, jedino što imaju više fosfora i kalcija, a manje bjelančevina. Radi male količine bjelančevina, pogodno su za bubrege jer ne predstavlja opterećenje za bubrežne funkcije.

Magareće mlijeko sadrži mnogo vitamina C, A, D, E i F. Uz to u njemu se nalaze visoke količine magnezija, kalcija, fosfora, kalija i cinka.

Magareće mlijeko koristi se za:

  • djecu s alergijama na proteine u kravljem, kozjem, ovčjem i sojinom mlijeku
  • poboljšavanja dječjeg rasta i razvoja
  • jačanje imuniteta
  • oporavak od virusnih infekcija
  • slučajeve čestih upala pluća
  • liječenje bronhitisa, kašlja i astme
  • ublažavanje osteoporoze
  • ublažavanje kroničnog umora
  • dermatološke probleme

Doduše, neki izvori navode kako pretraživanjem znanstvene literature nije nađena ni jedna studija provedena na ljudima koja bi pokazala da se uopće pokušalo istražiti ikakav učinak magarećeg mlijeka na zdravlje čovjeka. Stoga za takve tvrdnje o učinku magarećeg mlijeka na zdravlje čovjeka nema temelja u kliničkim ispitivanjima.

Kako se uzima magareće mlijeko?

Dopuštena dnevna doza magarećeg mlijeka je po jedan decilitar. Odrasli ga smiju popiti odjednom dok se djeci treba ta količina dati tri puta dnevno. Ne preporučuje se prokuhavati ga jer će se time uništiti svi ljekoviti sastojci.

Ako ga dajete djetetu, dovoljno ga je malo ugrijati tako da bočicu umočite u vruću vodu. Ako mlijeko zamrzavate i onda grijete, također će izgubiti velik dio blagotvornih svojstava. Najbolje ga je koristiti svježeg.

Cijena magarećeg mlijeka

Magareće mlijeko nećete moći naći u supermarketima, nego u domaćinstvima koji se bave uzgojem magaraca. Dnevna proizvodnja magarećeg mlijeka je minimalna, dnevno se smije izdojiti jedva 4 dcl ove blagotvorne tekućine.

Cijena magarećeg mlijeka se kreće od 400-600 kuna po litri. Možete ga kupiti i u dozi od decilitra za oko 50 kuna, ovisno o proizvođaču. Mlijeko se čuva zamrznuto i traje maksimalno dvije godine. Odmrzava se na sobnoj temperaturi, a zagrijava se u vrućoj vodi na 30-40°C.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali