Studija provedena na 60 tisuća ljudi i objavljena u časopisu BMJ povezuje brzinu kojom ljudi jedu s promjenama u tjelesnoj težini. "Promjena brzine kojom jedemo može voditi promjeni težine, indeksa tjelesne mase i opsega struka", kažu znanstvenici sveučilišta Kyushu. "Odnosno, usporavanje može biti učinkovito u prevenciji pretilosti", dodali su.
Znanstvenici su proučili podatke osoba s dijabetesom 2, bolesti koja često proizlazi iz pretilosti. Ljudi koji su kazali da jedu "polako" u prosjeku su imali najmanji opseg struka. Samo 21,5 posto dijabetičara iz te kategorije imalo je prekomjernu tjelesnu težinu (indeks tjelesne mase veći od 25). Osobe koje jedu "normalno" i "brzo" u prosjeku imaju veći indeks tjelesne mase i širi struk.
Ali najvažnije, osobe koje su naknadno usporile način na koji jedu, počele su gubiti na težini. "Zanimljiva studija koja je potvrdila ono što smo pretpostavljali, brzina jedenja utječe na težinu", kažu znanstvenici. To je vjerojatno zato jer probavni sustav prije pošalje signal mozgu da smo siti.