BOLJI NAČIN /

Je li moguće da oduvijek pogrešno skladištimo češnjak? Ovako će trajati do šest mjeseci

Image
Foto: Pixabay

Stručnjaci otkrivaju jednostavan, ali učinkovit način kako pravilno možete pohraniti češnjak, čime ćete produžiti njegovu svježinu i spriječiti da se brzo osuši ili pokvari

23.3.2025.
8:53
Pixabay
VOYO logo

Češnjak je osnovna namirnica u mnogim kućanstvima, a ljudi ga vole jer daje bogat okus njihovim omiljenim jelima. Osim što poboljšava okus jela, češnjak ima i brojne zdravstvene prednosti, poput smanjenja krvnog tlaka i kolesterola.

Međutim, budući da jedan češanj sadrži više režnjeva, ljudi ga često bacaju prije nego što su uspjeli sve iskoristiti. No, postoji bolji način pohrane češnjaka koji može produžiti njegovo trajanje na čak pola godine.

Image
Foto: Pixabay

Pravilnim skladištenjem češnjak dulje traje

Stručnjaci se slažu da češnjak najbolje uspijeva u hladnim, suhim i dobro ventiliranim prostorijama, daleko od vlage, topline i izravne sunčeve svjetlosti. Kuhar Richard Temples smatra da pravilno skladištenje može značajno produljiti život češnjaka, a jedan od jednostavnih trikova je ostaviti glavicu cijelu, bez razdvajanja režnjeva jer se time može produljiti njegov vijek trajanja. Iako je opće poznato da češnjak treba čuvati u hladnim, tamnim ormarićima, mnogi ne znaju da režnjeve ne treba odvajati dok ne budu spremni za korištenje.

"Većina ljudi ne zna da češnjak može trajati od četiri do šest mjeseci ako se čuva na hladnom i suhom mjestu. Glavice češnjaka same po sebi djeluju kao prirodne 'kutije' za pohranu pa ih ne treba razdvajati dok ne budete spremni koristiti režnjeve. Kada se režnjevi odvoje, brže se osuše i brže gube svježinu", objasnio je Temples.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UŠTEDJET ĆETE /

Ne morate više bacati kruh: Uz ovaj trik ostaje svjež i bez plijesni tjednima

Image
UŠTEDJET ĆETE /

Ne morate više bacati kruh: Uz ovaj trik ostaje svjež i bez plijesni tjednima

Za one koji žele da im češnjak ostane svjež što duže, najbolja opcija je ostaviti ga u smočnici ili u kuhinjskom ormariću. Stavite glavice u nešto prozračno, poput mrežaste vrećice ili pletene košare, kako biste omogućili cirkulaciju zraka, što pomaže u održavanju suhoće i sprječava vlagu, čime češnjak ostaje u dobrom stanju. Ako želite osigurati dodatnu suhoću, možete omotati češnjak papirom za kuhanje ili ga staviti u papirnatu vrećicu, što će upiti dodatnu vlagu i spriječiti klijanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako nemate puno prostora, hladnjak se može činiti dobrim rješenjem za pohranu češnjaka, ali važno je koristiti posudu s ventilacijom ili plastičnu vrećicu kako biste spriječili vlagu. Ipak, treba znati da hlađenje češnjaka nije najbolje za očuvanje njegovog okusa jer tijekom vremena može izgubiti na okusu, a može čak i ostaviti miris na drugim namirnicama u hladnjaku, piše Mirror.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Meksikanac: 'Mi volimo češnjak, ali koliko ga vi koristite, to se ne da jesti'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
BNP
PREMIJERA NOVE SEZONE!
VOYO logo
Još iz rubrike