Češnjak je osnovna namirnica u mnogim kućanstvima, a ljudi ga vole jer daje bogat okus njihovim omiljenim jelima. Osim što poboljšava okus jela, češnjak ima i brojne zdravstvene prednosti, poput smanjenja krvnog tlaka i kolesterola.
Međutim, budući da jedan češanj sadrži više režnjeva, ljudi ga često bacaju prije nego što su uspjeli sve iskoristiti. No, postoji bolji način pohrane češnjaka koji može produžiti njegovo trajanje na čak pola godine.

Pravilnim skladištenjem češnjak dulje traje
Stručnjaci se slažu da češnjak najbolje uspijeva u hladnim, suhim i dobro ventiliranim prostorijama, daleko od vlage, topline i izravne sunčeve svjetlosti. Kuhar Richard Temples smatra da pravilno skladištenje može značajno produljiti život češnjaka, a jedan od jednostavnih trikova je ostaviti glavicu cijelu, bez razdvajanja režnjeva jer se time može produljiti njegov vijek trajanja. Iako je opće poznato da češnjak treba čuvati u hladnim, tamnim ormarićima, mnogi ne znaju da režnjeve ne treba odvajati dok ne budu spremni za korištenje.
"Većina ljudi ne zna da češnjak može trajati od četiri do šest mjeseci ako se čuva na hladnom i suhom mjestu. Glavice češnjaka same po sebi djeluju kao prirodne 'kutije' za pohranu pa ih ne treba razdvajati dok ne budete spremni koristiti režnjeve. Kada se režnjevi odvoje, brže se osuše i brže gube svježinu", objasnio je Temples.
Za one koji žele da im češnjak ostane svjež što duže, najbolja opcija je ostaviti ga u smočnici ili u kuhinjskom ormariću. Stavite glavice u nešto prozračno, poput mrežaste vrećice ili pletene košare, kako biste omogućili cirkulaciju zraka, što pomaže u održavanju suhoće i sprječava vlagu, čime češnjak ostaje u dobrom stanju. Ako želite osigurati dodatnu suhoću, možete omotati češnjak papirom za kuhanje ili ga staviti u papirnatu vrećicu, što će upiti dodatnu vlagu i spriječiti klijanje.
Ako nemate puno prostora, hladnjak se može činiti dobrim rješenjem za pohranu češnjaka, ali važno je koristiti posudu s ventilacijom ili plastičnu vrećicu kako biste spriječili vlagu. Ipak, treba znati da hlađenje češnjaka nije najbolje za očuvanje njegovog okusa jer tijekom vremena može izgubiti na okusu, a može čak i ostaviti miris na drugim namirnicama u hladnjaku, piše Mirror.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Meksikanac: 'Mi volimo češnjak, ali koliko ga vi koristite, to se ne da jesti'