Hranu je nemoguće proizvesti bez neželjenih dodataka, toliko da i američka agencija za hranu i lijekove FDA navodi koliko (i koje veličine!) kukaca smije biti u hrani koju jedemo. Dakle, budući da je "ekonomski nepraktično uzgajati, žeti ili prerađivati sirove proizvode koji su potpuno bez neopasnih, prirodno nastalih, neizbježnih nedostataka", FDA detaljno opisuje koja je granica nedopuštenog broja kukaca ili njihovih dijelova.
Ovih 12 kukaca ste sigurno pojeli, a da niste ni znali: Ima ih čak i u kruhu, dok u jednoj namirnici ležerno polažu jaja
1. Grinje u kruhu: Grinju biste mogli prepoznati kao dosadnu stjenicu koja stvarno izaziva vaše alergije. Ali jeste li znali da su često prisutne u pšeničnom brašnu i drugim žitaricama koje se neko vrijeme drže u ormaru? A grinje u hrani mogu uzrokovati iste vrste alergijskih reakcija kao i njihova ekipa u prašini.
2. Voćne mušice dodaju pulpu u sok od naranče: Jeste li ikad primijetili kako se, čim voće počne pretjerano sazrijevati, oblak Drosophila - voćnih mušica - roji, kao da dolazi ni od kuda? Ni veliki proizvođači konzerviranog soka od agruma nisu imuni na ovaj fenomen jer FDA kaže da je manje od "u prosjeku pet ili više jajašca drozofile i drugih muha na 250 ml" soka potpuno u redu. Ipak, malo su oštriji prema crvima Drosophila. Svakih 250 ml pregledanog soka ne može imati više od jednog u prosjeku.
3. Curculios voli mletački grah: Crni, grbavi žižak - možda nije dobrodošao u grahu, ali nije da baš čeka pozivnicu. Tijekom zimskih mjeseci ženke ove vrste polažu jaja u mahune biljaka u razvoju; te se izlegu u ličinke, hrane se biljkom i obično odlaze. Međutim, ličinke koje ne izađu mogu završiti u limenkama u vašoj lokalnoj trgovini.
4. Resokrilci se ušuljaju u smrznuto zelje: Vitli, krilati kukac zapravo se može pronaći na mnogim mjestima u trgovinama, ali jedno od njegovih omiljenih mjesta su vrećice sa zelenim povrćem u odjeljku za zamrzavanje. Resokrilac, poput crva, jaja muhe i ušnih crva, dopušten je u određenim količinama i veličinama u smrznutim šparogama, brokuli i prokulicama.
5. Zgnječene ljuske košenile daju crvenu boju za hranu: Suprotno uvriježenom mišljenju, crvenu boju obojenoj hrani poput bombona ili sladoleda ne daju žohari nego košenila, vrsta kukca ljuskara koji živi na kaktusima opuncije. Kako bi se osigurala živopisna crvena boja za sve, od mješavine za kolače od crvenog sladoleda, ljuske ženke košenile se zgnječe u kašu, a njihov pigment se ekstrahira i dodaje u mješavine hrane. No prehrambene kompanije moraju označiti košenilu jer ne samo da nije košer, već kod nekih uzrokuje i alergijske reakcije.
6. Jaja muha u konzerviranim proizvodima od rajčice: Možda biste trebali još jednom razmisliti prije nego što krenete na sljedeću krišku pizze. Pasta od rajčice, pire, sok i umak mogu sadržavati različite količine mušica i biti legalni za konzumaciju. Na primjer, pire od rajčice može sadržavati 19 ili manje jaja muha na svakih 100 g, dok je sok od rajčice ograničen na konzervativnijih devet jaja ili manje na 100 g.
7. Kukuruzna uš dodaje protein konzerviranom kukuruzu: Kukuruzna glista, kukuruzna uš (Helicoverpa zea) zapravo je vrsta moljca koja nije samo veliki poljoprivredni štetnik, već se može naći i u konzerviranom kukuruzu koji jedemo. Zapravo, za svakih 500 grama kukuruza koje je pregledala FDA, možete prihvatljivo pronaći manje od "dvije ili više ličinki od tri mm ili više dijelova ličinki". Dakle, iako možda nećete vidjeti pravog moljca kako pluta među zlatnim zrnima, po njima mogu biti raspršene fragmentirane ličinke. Opcija s najmanje ličinki mogla bi biti kupnja svježih klipova i njihovo temeljito čišćenje.
8. Hmelj dovodi uši u pivo: Stvarnost koja je odavno poznata pivarima, ali možda manje očigledna pivopijama je prisutnost sićušnih buba koje sisaju sok zvanih lisne uši u hmelju koji se koristi za izradu piva koje pijemo. Budući da su lisne uši jedan od najčešćih štetnika u umjerenim regijama, zapravo se mogu pronaći u mnogim namirnicama i začinima koje konzumiramo. Međutim, njihova sklonost prema hmelju navela je FDA da zakonski dopusti manje od 2500 lisnih uši za svakih 10 grama hmelja koji pregledaju.
9. Probavljene ose čine smokve ukusnim: Tko ne uživa u onom posebnom, slano-slatkom hrskanju smokve? Ako ste jedan od mnogih koji to rade, možda za to možete zahvaliti smokvinim osama. Smokvine ose postoje u simbiotičkom odnosu sa smokvama, pružajući osnovne usluge gnojidbe plodu dok se izlegu unutra i hrane se njime. Neke ose čak daju svoj život službi, umiru unutar smokve u procesu dostave peludi. Međutim, kada konzumirate ose u smokvama, one su u biti neprepoznatljive. Enzimi u smokvi probavljaju osice, razlažući ih na dodane proteine.
10. Gusjenice se udobno smjeste u smrznutom špinatu: "Crvi od špinata", poznatiji kao gusjenice i njihove ličinke, mogu se umiješati u vaš smoothie ako za njegovu pripremu koristite smrznuti špinat. Poput prihvatljivih razina crva u konzerviranim gljivama, gusjenice u špinatu dopuštene su u određenim količinama i veličinama. Na primjer, manje od "dvije ili više ličinki ili fragmenata ličinki od tri mm ili duže" može biti prisutno u pola kilograma špinata sve dok njihova ukupna dužina ne prelazi 12 mm.
11. Anisakis ciste kriju se u ribama: Prema FDA, više od 60 parazitskih cista, poput anisakisa i njegovih srodnike u obitelji nematoda, na svakih 100 slatkovodnih riba je neprihvatljivo, "pod uvjetom da je 20% pregledanih riba infestirano." Ali ne brinite ako pojedete jednu od tih 59 prihvatljivih cista: sve što se obično događa jest da se parazitski crv pokušava probiti kroz stjenku vašeg crijeva i na kraju uzrokuje imunološki odgovor koji dovodi do intenzivne boli u trbuhu i povraćanja. Dakle, koji je trik za rješavanje ovih cista i izbjegavanje bolesti? Preporučuje se temeljno kuhanje ili prženje sve ribe na najmanje 140° najmanje pet minuta ili zamrzavanje na 0° 48 sati kako bi se ubili svi paraziti.
12. Čuvajte se crva u limenkama s gljivama: Gljive nisu samo dobar izvor vitamina D. Mogu imati i dodatnu dozu proteina i masti, zahvaljujući svim crvima koji su dopušteni po limenci. FDA kaže da "u prosjeku 20 ili više crva bilo koje veličine na 100 g ocijeđenih gljiva i proporcionalne tekućine, ili u prosjeku 20 ili više crva bilo koje veličine na 15 g suhih gljiva" nije dopušteno, ali sve manje od toga je sasvim u redu. A ako vam se sviđa veličina, FDA propisi kažu da je manje od "prosječno pet ili više crva od dva mm 100 g ocijeđenih gljiva i proporcionalne tekućine" također u redu.
Od smrznutog špinata do piva, od soka od naranče do kukuruza, hranu je toliko teško proizvesti bez kukaca da su i regulatori digli ruke.