JEDNOSTAVNI SAVJETI ZA PRELAZAK NA 'PLANT BASED' / Kako ovakvu prehranu uklopiti u svakodnevnu rutinu

Image

Želite li isprobati nešto novo, ovo bi mogla biti stvar za vas

31.5.2021.
10:45
VOYO logo

Promjene nisu lake i svaka promjena podrazumijeva razdoblje tranzicije odnosno prilagodbe. Vrijeme prilagodbe može trajati od par tjedana do godine dana ovisno o ciljevima i startnoj poziciji.

Mali koraci

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prelazak na „plant based“ prehranu ne treba provesti naglo. Osobe koje svakodnevno jedu meso mogu započeti malim koracima, primjerice odabirom jednog dana u tjednu kada neće jesti ni meso ni ribu. Sljedeća stepenica bila bi postepeno kompletno izbacivanje mesa iz prehrane povećavanjem bezmesnih dana u tjednu. Za one koji odluče ići korak dalje slijedi zamjena mlijeka biljnim napitcima, zatim zamjena jogurta biljnim varijantama poput sojinog i kokosovog i na kraju sira i jaja biljnim alternativama poput sjemenki lana, chia sjemenki, banane, tofua, pirea od jabuke i pslijuma koji mogu služiti kao zamjena za jaja u popečcima, kolačima i muffinima.

Image
Image

Dobro se pripremite

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemojte dozvoliti da vas glad dočeka nespremne. Svaki tjedan zapišite nekoliko najdražih bezmesnih jela na papir i nabavite namirnice koje vam trebaju za njihovu pripremu. Tako ćete uštedjeti novac i spiječiti nepotrebno bacanje hrane. Kada pripremate popečke, umake za tjesteninu ili povrtne juhe i variva, napravite veću količinu pa zamrzavajte. Tako ćete uvijek pri ruci imati brz, kvalitetan i ukusan obrok. Nemojte zaboraviti označiti hranu koju zamrzavate, a napišite što je u pakiranju i datum zamrzavanja.

Uživajte u najdražim jelima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne trebate se bojati da ćete nešto propustiti ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla, jer sva vaša najdraža jela poput pizze, sendviča i burgera imaju svoju biljnu alternativu koja može zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Cilj biljne prehrane nije uskratiti jelo, već napraviti zamjenu. Pa tako "veganizirajte" jela na način da maslac zamijenite avokadom, piletinu tofuom, a govedinu grahom.

Napunite smočnicu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smočnica napunjena osnovnim namirnicama olakšat će prelazak na "plant based" prehranu. Neke glavne namirnice su mahunarke (grah, grašak, slanutak i leća), žitarice (integralna riža, kvinoja, heljda, ječam), sušene gljive, orašasti plodovi poput badema, sjemenke lana, krumpir i luk. Također, neka vam se u zalihama uvijek nađe biljni izvor proteina poput seitana, tofua, tempeha ili sojinih ljuspica.

 Savjeti za druženja i praznike

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da ste pozvani na druženje dogovorite se s domaćinom pa ponesite predjelo ili desert koji možete ponuditi svima. Na taj način nećete ostati gladni, a i drugi uzvanici mogu uživati u primjerice namazu od slanutka ili umaku od avokada posluženom s mrkvom i krastavcima.

Image
Image

Primjer „plant based“ jelovnika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doručak

  • Puding sa chia sjemenkama

Sastojci: 1 dl bademovog ili zobenog mlijeka, 4 jušne žlice chia sjemenki, 2 zrele banane, 1 jušna žlica kakao praha, 1 žlica javorovog ili agavinog sirupa, 1 prstohvat burbon vanilije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chia sjemenke namakati oko 15 min u bademovom ili zobenom napitku.  Banane miksati s kakao prahom, sirupom po želji i vanilijom u prahu.  Dobivenu smjesu pomiješati u zdjeli s chia sjemenkama.  Ako želite postići gušću teksturu pudinga, smjesi dodajte jušnu žlicu psyllium ljuskica. Uliti u zdjelice i ukrasiti bobičastim ili suhim voćem i nasjeckanim bademima.

Ručak

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Curry od miješanog povrća

Sastojci za 1 osobu: grašak smrznuti 100 g, krumpir 200 g, 1 mrkva, 2 rajčice, prstohvat kurkume, čilija, soli i papra, češnjak 1 režanj, malo naribanog svježeg đumbira ili đumbira u prahu, žlica sjemenki maka, žlica maslinovog ulja.Sastojci za 1 osobu: grašak smrznuti 100 g, krumpir 200 g, 1 mrkva, 2 rajčice, prstohvat kurkume, čilija, soli i papra, češnjak 1 režanj, malo naribanog svježeg đumbira ili đumbira u prahu, žlica sjemenki maka, žlica maslinovog ulja.Sastojci za 1 osobu: grašak smrznuti 100 g, krumpir 200 g, 1 mrkva, 2 rajčice, prstohvat kurkume, čilija, soli i papra, češnjak 1 režanj, malo naribanog svježeg đumbira ili đumbira u prahu, žlica sjemenki maka, žlica maslinovog ulja.Sastojci za 1 osobu: grašak smrznuti 100 g, krumpir 200 g, 1 mrkva, 2 rajčice, prstohvat kurkume, čilija, soli i papra, češnjak 1 režanj, malo naribanog svježeg đumbira ili đumbira u prahu, žlica sjemenki maka, žlica maslinovog ulja.

Krumpir oguliti i narezati na kockice, a mrkvu narezati na trakice te ih zajedno sa graškom skuhati u posoljenoj vodi. U međuvremenu na kratko ubaciti cijele rajčice u lonac s povrćem te ih izvaditi i oguliti i narezati na kockice. Na ulju propirjati češnjak sa začinima i sjemenkama maka, dodati rajčice te ocijeđeno povrće, kratko propirjati oko 10 minuta i poslužiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Pečeni seitan
  • Zelena salata začinjena maslinovim uljem i octom
  • Svježe cijeđeni sok od naranče

Međuobrok

  • Jabuka ili kruška

Večera

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Dvije kriške kruha namazane „sirnim“ namazom od suncokretovih sjemenki uz dodatak svježe paprike

Sastojci za namaz (za 4 porcije):

  • 1 šalicu sjemenki suncokreta namočiti preko noći
  • Pola šalice vode
  • 1 žlica jabučnog octa
  • Sok od 1 – 2 limuna
  • Češnjak, 1 režanj
  • ½ žličice soli

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijedite vodu kroz cjedilo nakon močenja sjemenki. Sjemenke ponovno prelijte vodom  i trljajte ih rukama da uklonite kožu (na ovaj način se poboljšava tekstura i boja namaza). Očišćene sjemenke procijedite i stavite ih u blender i ulijte vodu te ostale sastojke i dobro izmiksajte. Po potrebi dodajte još vode. Namaz začiniti po želji delikatesnim kvascem.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo