Play ponuda

IMA SVAKAKVIH ODGOVORA / Samo jedno pitanje dovelo je do usijanja na hrvatskom Redditu: Jeste li zadovoljni s plaćom, ako niste koja vam svota treba?

Image

Reditor koji ima plaću oko 14.000 kuna napisao je da nije baš sretan iako si može priuštiti sve što poželi

20.11.2022.
14:23

Na hrvatskom Redditu povela se zanimljiva rasprava nakon što je jedan reditor podijelio objavu pod naslovom "Plaća i zadovoljstvo". Naime, on je negdje pročitao da je 75.000 dolara godišnje limit plaće za rast sreće.

"Pročitao sam da je napravljeno istraživanje te da su našli da je 75.000 dolara godišnje limit plaće za rast sreće, iznad toga razina sreće, zadovoljstva ostaje ista.

Naravno, nama to ne znači ništa kao kriterij jer je drugačiji standard i ostalo, pa me zanima jeste li zadovoljni s plaćom i ako niste, s kojom svotom bi bili zadovoljni?", pitao je komentatore te je nadodao da bi bilo zanimljivo vidjeti i koliko svatko od njih misli da bi mu trebala biti plaća.

Image
IMA LI KORISTI? /

Nije masturbirao tri mjeseca pa uočio dosta neobične promjene: 'Neki će ovo nazvati placebo efektom, ali...'

Image
IMA LI KORISTI? /

Nije masturbirao tri mjeseca pa uočio dosta neobične promjene: 'Neki će ovo nazvati placebo efektom, ali...'

"Bilo bi zanimljivo vidjeti koliko više procjenjujete posao koji sada radite od plaće koju imate, ali mi se čini da bi za to trebala nova tema", napisao je.

Odmah mu se javio reditor koji je istaknuo da je kod nas vjerojatno granica od oko 15.000 kuna neto mjesečno.

'Vjerojatno oko 15.000 kuna'

"Mislim da to ovisi o puno osobnih faktora: samac ili u zajednici, vlastita nekretnina ili najam, krediti ili ne, djeca ili ne itd.

Pretpostavljam da granica 'faktora sreće' generalno znači da se nakon određenog iznosa plaće ne moraš više brinuti oko egzistencijalnih potreba. A tim eventualnim viškom novca iznad tog limita, koji ti ostane od plaće, si možeš pokriti neke svoje osobne hobije, užitke…

shimmer fallback
shimmer fallback

Prije ove inflacije, rata i ostalih gluposti, ili generalno prije, recimo, godinu dana - rekao bih da je granica kod nas bila oko 10.000 do 12.000 neto. Sve ispod toga si u situaciji da moraš raditi kompromise oko osnovnih životnih potreba. A sve iznad ti ne znači nešto pretjerano puno, ali je sigurno bonus jer si možeš uštedjeti neku siću ili si priuštiti neke sitnice par puta mjesečno.

Sad trenutno s ovom inflacijom, ne znam koji bi bio limit, ali vjerojatno oko 15.000 kuna", napisao je, a onda se oglasio reditor koji zarađuje oko 14.000 kuna mjesečno.

'Imam iznadprosječnu plaću no nisam sretan'

"Imam oko 14.000 mjesečno, nisam nužno sretan isključivo radi plaće, ali kad sam npr. nesretan puno je lakše mitigirat' to 'nezadovoljstvo' jer ti je više opcija ponuđeno odnosno mogućnosti. Odem jesti gdje hoću, kupiti si nešto, što god, komad odjeće, tablet itd. Uvijek ima nekih sra** i problema i puno pomaže kad ne moraš gledati je li nešto na akciji i slične situacije. Ali bilo je momenata kad sam bio sretniji i s nula kuna mjesečno. Nije sve u novcima, ali olakšavaju život nemjerljivo", istaknuo je.

"Sve ovisi o apetitima. Kad mi je plaća bila 4.000 kuna imao sam 19 godine. Zanimali su me samo izlasci i žene. Danas kad mi je plaća 30.000 kuna zanima me kupovina druge nekretnine" napisao je jedan od komentatora, a drugi je otkrio da nije sretan s velikom plaćom.

"Imam iznadprosječnu plaću (skoro duplo veću od prosjeka) no nisam sretan. Ni novo povećanje to neće promijeniti jer nisam nikad vezao sreću s novcem. Kada pogledam unazad, sretniji sam bio kada sam radio za 5.000 kuna, nego sada za 15.000.

Ipak, našlo se i nekih reditora koji su bili vrlo specifični oko svote s kojom bi bili sretni.

"Mjesečno 69.420,00 kuna", "U Hrvatskoj? Od 25.000 do 30.000 kuna neto", "Trebalo bi ti 1.000 kuna dnevno da budeš maksimalno sretan s novcima", "Za početak 40.000 kuna, a 53.800 je najidealnije", otkrili su reditori.