Kuharica /

Zapečeni karfiol sa bešamelom - recept i priprema

Image
Foto: Pixabay

Zapečeni karfiol sa bešamelom jelo je koje će vas oduševiti. Koristeći jednostavne sastojke, ali kombinirajući ih na pravi način možete napraviti ovo jelo koje će vas oboriti s nogu.

4.1.2023.
10:10
Pixabay
VOYO logo

zapečeni karfiol sa bešamelom možete poslužiti i kao samostalno jelo uz salatu prema izboru. Priprema nije zahtjevna, a rezultat je odlično jelo s karfiolom. Donosimo recept za zapečeni karfiol sa bešamelom dovoljan je za 6 osoba.

Sastojci za zapečeni karfiol sa bešamelom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • glavica karfiola ili cvjetače
  • 4 žlice maslaca
  • 4 žlice brašna
  • litra punomasnog mlijeka
  • ⅛ žličice svježe ribanog muškatnog oraščića
  • ⅛ žličice crvene paprike
  • ¼ šalice krušnih mrvica

Zapečeni karfiol sa bešamelom priprema:

Zagrijete pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stavite kuhati karfiol na paru oko 10 minuta. Zatim u tavi otopite maslac i dodajte brašno pri čemu obavezno miješajte kako bi se dobro sjedinilo oko 2 minute.

Potom dodajte mlijeko i nastavite miješati sve dok smjesa ne bude gusta. Dodajte muškatni oraščić, papriku i sol po ukusu.

Dobiveni bešamel sada pomiješajte s kuhanom karfiolom. Sve dodajte u lim za pečenje i posipajte krušnim mrvicama.

Pecite oko 25 minuta kako bi dobili slasni zapečeni karfiol sa bešamelom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo