Kuharica / Zapečeni karfiol sa bešamelom - recept i priprema

Image
Foto: Pixabay

Zapečeni karfiol sa bešamelom jelo je koje će vas oduševiti. Koristeći jednostavne sastojke, ali kombinirajući ih na pravi način možete napraviti ovo jelo koje će vas oboriti s nogu.

4.1.2023.
10:10
Pixabay
VOYO logo

zapečeni karfiol sa bešamelom možete poslužiti i kao samostalno jelo uz salatu prema izboru. Priprema nije zahtjevna, a rezultat je odlično jelo s karfiolom. Donosimo recept za zapečeni karfiol sa bešamelom dovoljan je za 6 osoba.

Sastojci za zapečeni karfiol sa bešamelom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • glavica karfiola ili cvjetače
  • 4 žlice maslaca
  • 4 žlice brašna
  • litra punomasnog mlijeka
  • ⅛ žličice svježe ribanog muškatnog oraščića
  • ⅛ žličice crvene paprike
  • ¼ šalice krušnih mrvica

Zapečeni karfiol sa bešamelom priprema:

Zagrijete pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stavite kuhati karfiol na paru oko 10 minuta. Zatim u tavi otopite maslac i dodajte brašno pri čemu obavezno miješajte kako bi se dobro sjedinilo oko 2 minute.

Potom dodajte mlijeko i nastavite miješati sve dok smjesa ne bude gusta. Dodajte muškatni oraščić, papriku i sol po ukusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobiveni bešamel sada pomiješajte s kuhanom karfiolom. Sve dodajte u lim za pečenje i posipajte krušnim mrvicama.

Pecite oko 25 minuta kako bi dobili slasni zapečeni karfiol sa bešamelom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo