Oko graha iz konzerve ne trebate se puno truditi, a možete biti sigurni da vas neće razočarati.
Sastojci za zapečeni grah iz konzerve:
- 400 g graha iz konzerve
- 100 ml maslinovog ulja
- 2 glavice crvenog luka
- 6 češanja češnjaka
- 150 g slanine
- 1 žličica mljevenog bijelog papra
- 3 žličice soli
- 2 žlice paste od rajčice
- 300 ml crnog vina
- 800 g konzerviranih rajčica
- 2 lista lovora
- 3 žlice smeđeg šećera
Kada pripremate zapečeni grah iz konzerve, najprije zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Ocijedite grah iz konzerve i stavite ga u veliki lonac. Dobro prelijte hladnom vodom i prokuhajte. Pirjajte grah dok ne bude kuhan. Bit će potrebno oko 30 minuta.
Zagrijte maslinovo ulje u loncu s gustom bazom. Dodajte luk, češnjak, slaninu, papar i sol te lagano kuhajte dok ne omekša, oko 15 minuta.
Dodajte pastu od rajčice i kuhajte dvije minute. Kako bi zapečeni grah iz konzerve bio što ukusniji, dodajte vino i reducirajte na dvije trećine. Potom dodajte rajčice, lovor, šećer i mahune. Pustite da sve zajedno zavrije, poklopite i pecite sat vremena uz povremeno miješanje zapečenog graha iz konzerve.