Zamjena za bijelo brašno može biti integralno pšenično brašno, pirovo brašno, raženo brašno, ali i brašno od smeđe riže.
Integralno pšenično brašno kao zamjena za bijelo brašno sadrži sve dijelove pšeničnnih bobica u cijelom obliku: mekinje, klice i endosperm. To čini brašno od cjelovitog pšeničnog brašna znatno više vlakana od bijelog brašna. Osim vlaknima, integralno pšenično brašno bogatije je proteinima i željezom od višenamjenskog bijelog brašna pa je još bolja zamjena za bijelo brašno.
Pirovo brašno je odlično kao zamjena za bijelo brašno. Melje se od bobica spelte, koje su drevna sorta pšenice. Pirovo brašno je blaže i laganije od ostalih cjelovitih pšeničnih brašna, što ga čini popularnim u pečenju cjelovitih žitarica. Općenito govoreći, pirovo brašno može biti zamjena za bilo koji recept koji zahtijeva pšenično brašno.
Kao zamjena za bijelo brašno može se koristiti i raženo brašno. Raž je bogato hranjiva, zdrava žitarica. Raženo brašno se pravi od raženih bobica, koje imaju sličan izgled pšeničnim bobicama, ali se razlikuju od njega. Raž je dobar izvor vlakana, kao i minerala poput mangana, bakra i fosfora.
Brašno od smeđe riže može poslužiti kao zamjena za bijelo brašno. Smeđe rižino brašno je prirodno bezglutensko i bogato hranjivo. Stoga je dobra zamjena za bijelo brašno.