Začinsko bilje voli puno sunčeve svjetlosti dok raste, pa ga svakako stavite blizu osunčanog prozora u zatvorenom prostoru.
Začinsko bilje za kuhunju koje se najčešeć koristi je metvica, bosiljak, origano, cilantro i kopar.
Tijekom uzgoja održavajte tlo vlažnim i zalijevajte biljku noć prije žetve. Stisnite ili odrežite sve cvjetne klasove koji se stvore. Berite bosiljak često i on će nastaviti rasti.
Cilantro je najčešći u meksičkim i azijskim jelima. Okus je jak, stoga ga koristite štedljivo i dodajte više po ukusu. Za berbu upotrijebite oštre čiste škare i odrežite otprilike 1/3 dužine biljke. Biljka će nastaviti s rastom novih listova. Žetva jednom tjedno za nastavak rasta.
Ukusan dodatak umacima, juhama, biljnim maslacima, salatama i ribljim jelima, kopar ima najjači okus neposredno prije cvatnje. Najbolje je ubrati samo ono što vam je potrebno za recepte. Koristeći škare za rezidbu, odrežite stabljike u ravnini s glavnom stabljikom, tako da biljka može nastaviti proizvoditi. Berite često kako biste izbjegli stvaranje sjemena.
Metvica se obično koristi u desertima, čajevima i želeima, dok se paprena metvica općenito koristi zbog svoje jake arome.
Origano je najčešći u talijanskim i grčkim jelima; često se koristi u juhama, varivima i umacima. Berite pojedinačne listove sa stabljike ili berite dugu stabljiku s lišćem na njoj.