Morska hrana /

Popularne vrste školjki koje se koriste za jelo

Image

Postoji tisuće sorti školjki koje se mogu podijeliti u dvije osnovne kategorije, tvrde ljuske i meke ljuske. Donosimo koje su najbolje vrste školjki za jelo.

9.10.2021.
8:48
VOYO logo

Vrsta i veličina školjke određuju koji kuhani ili sirovi pripravak je najprikladniji za isticanje prirodnog okusa određene školjke. Sve školjke prije jela treba temeljito isprati i očistiti kako bi se uklonio pijesak i morski ostaci. Sada ćemo navesti i opisati koje su to ukusne vrste školjki za jelo.

Prva vrsta školjke za jelo su mekušci. Mekušci školjke su najmanja vrsta školjki, a nalaze se najbliže obali. Dok se ljuska naziva "mekanom", nije podatna niti jestiva, nego je krhkiji od ljuske drugih školjki. Školjke s mekom ljuskom poznate su pod mnogim imenima. Iako se ove školjke mogu jesti sirove na polovici ljuske, češće se nalaze na pari i poslužene s maslacem, ili pohane i pržene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeća sa našeg popisa vrsta školjki za jelo su britva školjke. Britva školjka ima jedinstvenu oštru, ravnu ivicu, tvrdu ljusku koja joj daje ime. Može narasti i do deset centimetara u duljinu. Zbog svoje veličine, meso britve nije posebno nježno, pa se stoga obično ne poslužuje sirovo. Često se britva školjke prže u dubokom ulju ili usitne za upotrebu u žitaricama ili nadjevima.

Još jedne popularne vrste školjki za jelo su Manila školjke. Manila školjke, podrijetlom iz Japana, sada uspijevaju na sjeverozapadu i kuhari ih naširoko koriste zbog nježne teksture i nježnog okusa. Druge sorte uključuju školjke od maslaca i školjke koje se mogu poslužiti kuhane ili sirove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo su samo neke popularne vrste školjki za jelo koje smo odabrali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo