Vrsta i veličina školjke određuju koji kuhani ili sirovi pripravak je najprikladniji za isticanje prirodnog okusa određene školjke. Sve školjke prije jela treba temeljito isprati i očistiti kako bi se uklonio pijesak i morski ostaci. Sada ćemo navesti i opisati koje su to ukusne vrste školjki za jelo.
Prva vrsta školjke za jelo su mekušci. Mekušci školjke su najmanja vrsta školjki, a nalaze se najbliže obali. Dok se ljuska naziva "mekanom", nije podatna niti jestiva, nego je krhkiji od ljuske drugih školjki. Školjke s mekom ljuskom poznate su pod mnogim imenima. Iako se ove školjke mogu jesti sirove na polovici ljuske, češće se nalaze na pari i poslužene s maslacem, ili pohane i pržene.
Sljedeća sa našeg popisa vrsta školjki za jelo su britva školjke. Britva školjka ima jedinstvenu oštru, ravnu ivicu, tvrdu ljusku koja joj daje ime. Može narasti i do deset centimetara u duljinu. Zbog svoje veličine, meso britve nije posebno nježno, pa se stoga obično ne poslužuje sirovo. Često se britva školjke prže u dubokom ulju ili usitne za upotrebu u žitaricama ili nadjevima.
Još jedne popularne vrste školjki za jelo su Manila školjke. Manila školjke, podrijetlom iz Japana, sada uspijevaju na sjeverozapadu i kuhari ih naširoko koriste zbog nježne teksture i nježnog okusa. Druge sorte uključuju školjke od maslaca i školjke koje se mogu poslužiti kuhane ili sirove.
Ovo su samo neke popularne vrste školjki za jelo koje smo odabrali.