Svakim danom, svakim novim kuharom osmisli se nove vrste pizza recepti. Zapravo je nemoguće prebrojati koliko vrste pizza recepti imamo. Svaka pizzeria i restoran imaju svoje specijalitete, a osim različitih nadjeva, od povrtnih, mesnih preko ribljih, pizze se razlikuju i prema tijestu.
Stoga, evo mali popis za koje najpoznatije vrste pizza recepti postoje:
- Miješana
- 4 vrste sira
- Vege-pizza
- Seljačka
- Slavonska
- Dalmatinska
- Pizza s plodovima mora
- Bijela
No, ovo je samo mali dio jer vrste pizza recepti zaista ima mnogo. Vi svaki put kada radite pizzu kreirate svoju, sa svoim sastojcima i prema svojim željama tako da je teško ponuditi gotove recepte. No, vrste pizza recepti koji su značajni su za tijesto koje može biti pripremljeno od različitih vrsta brašna:
Pizza s bijelim brašnom
- 2 čaše brašna
- 1 čašu jogurta
- 2 žlice ulja
- Pola žličice soli
- Pola žličice praška za pecivo
Postupak:
Od svih sastojaka zamijesite brzo tijesto za pizzu. Odmah ga razvaljajte po pobrašnjenoj podlozi, prebacite u lim za pečenje te dodajte ostale sastojke prema svojoj želji.
Pizza s pirovim brašnom:
- 400 grama pirovog brašna
- 7 g suhog kvasca
- Žličica šećera
- Žličica soli
- 250 ml mlake vode
- 3 žlice maslinova ulja
Postupak pripreme:
U vodu dodajte kvasac, šećer i brašno. Ostavite da odstoji 5-10 minuta. Brašnu dodajte sol. U sredini napravite rupicu i dodajte maslinovo ulje te vodu s kvascem. Dobro pomiješajte sve zajedno sa žlicom, a zatim zamijesite tijesto. Kada zamijesite glatko tijesto, ostavite u posudi da se diže barem sat vremena na toplome. Zatim ga razvaljajte i nadjenite prema svojoj želji.
Osim bijelog i pirovog brašna, postoje različite varijacije s integralnim, kukuruznim, itd. Najbolje je da sami odaberete kakvu pizzu želite.