Varivo od heljde odličan je izbor za ručak, a i možete ga pripremiti nekoliko dana ranije. Naime, varivo od heljde se može zamrznuti i uvijek biti pri ruci kada je najpotrebnije.
Puno mekane heljde i puno povrća, varivo od heljde je zasitno jelo koje nije zahtjevno za pripremu.
Sastojci za varivo od heljde:
- 2 žlice ulja
- 40 dkg junetnine ili govedine
- glavica luka
- mrkva
- 3 poriluka
- 3 češnja češnjaka
- 2 žlice brašna
- 150 ml bijelog vina
- 10 dkg heljde
- peršin, timijan, list lovora
- pola litre povrtnog temeljca
Priprema variva od heljde:
Junetinu ili govedinu je potrebno popržiti na žlici ulja oko 5 minuta dok meso ne porumeni.
Izvadite meso iz posude i ostavite sa strane. U istoj tavi zagrijte preostalo ulje i pržite luk i poriluk na srednje jakoj vatri 7 minuta. Ubacite mrkvu i češnjaka, pa pržite minutu.
Meso umiješajte u tavu zajedno s glatkim brašnom i pržite još 2 min. Dodajte timijan i lovorov list, zatim vino i pustite da zakuha prije nego što ulijete temeljac. Sve zajedno dobro promiješajte.
Posudu poklopite i kuhajte na laganoj vatri 2-3 sata ili dok meso ne omekša. Zadnjih 20 minuta kuhanja dodajte heljdu.
Varivo od heljde poslužite dok je još toplo.