Varivo od celera s janjetinom savršeno je glavno jelo koje možete poslužiti u svim prigodama. Kako napraviti varivo od celera? Iako je priprema variva od celera nešto zahtjevnija, rezultat je ukusno i zdravo jelo.
Sastojci za varivo od celera:
- 40 dkg janjećeg buta
- ¼ žličice mljevene kurkume
- 1 sitno nasjeckan luk
- 2 sitno nasjeckana poriluka
- 500 ml pilećeg temeljca
- peršin
- korijander
- 8 listova celeras
- sok od pola limuna
- maslinovog ulja
Priprema variva od celera:
Za pripremu variva od celera večer prije kuhanja stavite meso u zdjelu s tri žlice ulja, puno začina i pola žlice mljevene kurkume. Pokrijte i ohladite preko noći.
Zagrijte tri žlice ulja u loncu na srednje jakoj vatri, a zatim zapecite komade janjetine dok ne porumene. Izvadite janjetinu na tanjur, smanjite vatru i dodajte luk i poriluk, s preostalom kurkumom i malo začina. Kuhajte 20 minuta ili dok ne omekša i ne postane prozirno, vratite meso pa ulijte dovoljno temeljca da sve prekrije kako biste dobili kvalitetno varivo od celra. Stavite poklopac i lagano pirjajte sat i pola.
Zagrijte dvije žlice ulja u velikoj tavi, a zatim kuhajte sve nasjeckano začinsko bilje 1-2 minute.
Zagrijte još dvije žlice ulja dok ne bude vruće. Ubacite celer kuhajte ga 4-5 minuta, miješajući, dok ne porumeni. Ubacite začinsko bilje i celer u janjetinu i pirjajte, bez poklopca, 30 minuta ili dok janjetina ne omekša.
Dodajte sok od limuna i malo začina po ukusu, a zatim prelijte u posudu za posluživanje i na vrh stavite malo listova celera i malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja.