Brašno i krumpir osnovni su sastojci kako bi se pripremili valjušci. Za izradu domaćih valjušaka od brašna treba vam pola sata. Ako ne iskoristite sve valjuške možete ih spremiti i čuvati u zamrzivaču.
Valjušci od brašna sastojci:
- 1 1/2 kg brašna
- 2 kg krumpira
- 2 žlcie masti ili ulja
- 2 ili 3 jaja
- sol
Priprema krušnih mrvica:
- 2 žlice masti ili ulja
- krušne mrvice
Najprije skuhajte krumpir. Kuhani i očišćeni krumpir zgnječite s vilicom. U krumpir dodajte brašno, sol, masti i jaja. Zamijesite tijesto. Kada je tijesto gotovo tada s rukama napravite male okrugle rezance.
Napravite oblike prema želji. Za to vrijeme stavite kuhati vodu koju ste posolili. Kada zavrije dodajte valjuške i kuhajte nekoliko minuta dok ne isplivaju na površinu.
Valjušci od brašna su gotovi i možete ih začiniti sa krušnim mrvicama koje ste prethodno kratko dinstali na masti.