Može se čuvati u hladnjaku do tjedan dana ili nekoliko mjeseci u zamrzivaču, a nakon što ste napravili curry bazu, možete je razrijediti temeljcem ili vodom i dodati nasjeckanim ostacima od večere od pečenja.
Sastojci za umak od currya:
- 2 žlice ulja
- 1 srednja glavica luka
- 2 srednja češnja češnjaka , sitno nasjeckana
- 10 g đumbira, oguljen i sitno nasjeckan
- 1,5 žličice mljevenog kima
- 1 žličica mljevene kurkume
- 1 žličica paprike
- pola žličice mljevenog korijandera
- pola žličice curry praha
- Prstohvat mljevene crvene paprike
- 1 žlica paste od rajčice
- 1 žlica brašna
- 1,5 šalica vode
- 1 žlica limunovog soka
- sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
Priprema umaka od currya:
Zagrijte biljno ulje u srednjoj neljepljivoj tavi na srednje jakoj vatri dok ne zasvjetluca. Dodajte luk, češnjak i đumbir. Kuhajte, neprestano miješajući lopaticom, dok luk ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte kumin, kurkumu, papriku, korijander, curry u prahu i pahuljice crvene paprike. Nastavite kuhati dok začini ne počnu mirisati prženo, oko 6 minuta.
Smanjite vatru na srednju i dodajte pastu od rajčice. Nastavite kuhati, miješajući, dok se pasta od rajčice ne ujednači, oko 3 minute. Dodajte brašno i miješajte dok se dobro ne sjedini. U tavu ulijte vodu i limunov sok i miješajte dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Pustite da se umak od currya kuha dok se smjesa ne smanji na oko 1,5 šalice.
Procijedite umak od currya ili ostavite neprocijeđen. Umak začinite solju i paprom po ukusu, a zatim upotrijebite. Umak od currya može se čuvati do tjedan dana u hladnjaku.