Hrskava kao svježi kiseli krastavac, a jednako ukusna, ukiseljena cvjetača iznenađujuće je zabavan način uživanja u ovom bijelom povrću. Pokušajte dodati ukiseljenu cvjetaču na svoju sljedeću platu s mesnim proizvodima. Ukiseljena cvjetača daje lijep ljuti kontrast uobičajenoj ponudi sira i mesa.
Sastojci za ukiseljenu cvjetaču:
- 4 režnja češnjaka, prepolovljena
- 2 žličice crnog papra u zrnu
- 2 žličice sjemena gorušice
- 2 žličice sjemenki korijandera
- 4 grančice svježeg kopra
- glavica cvjetače, oprana i narezana na cvjetove
- 500 ml vode
- 200 ml octa
- 3 žličice soli
- 3 žličice šećera
Staklenke i poklopce dobro operite vrućom vodom i sapunicom, isperite i osušite za pripremu ukiseljene cvjetače. Podijelite češnjak, papar u zrnu, sjemenke gorušice, sjemenke korijandera i kopar ravnomjerno između dvije staklenke. Napunite do vrha cvjetovima cvjetače.
U malom loncu zakuhajte vodu, ocat, sol i šećer na jakoj vatri. Kad zavrije, maknite s vatre i ulijte u staklenke. Ako je potrebno, dolijte vodom. Staklenke poklopite i ohladite na sobnoj temperaturi prije nego što ih premjestite u hladnjak. Stavite u hladnjak najmanje 24 sata prije jela. Ukiseljena cvjetača čuva se u hladnjaku 3-4 tjedna.