Gusta, mutna tekućina koja okružuje vaš omiljeni konzervirani grah jestiva je, ali to ne mora značiti da je ukusna ili zdrava. To je zato što su dvije glavne komponente u tekućini sol i škrob. Proces konzerviranja uključuje miješanje blanširanog graha s vodom, solju i dodacima, koji pomažu u njegovom očuvanju i zadržavanju boje i sastava. Ali mješavina sadrži značajne količine soli, što će utjecati na okus vašeg jela i povećati vaš dnevni unos natrija. Sada znate da treba prati grah iz konzerve.
Kako isprati i ocijediti grah iz konzerve?
Osim ako vam recept ne kaže da grah iz konzerve držite u tekućini, trebali biste ocijediti svoju konzervu i dobro isprati grah prije upotrebe. To će poboljšati okus i teksturu vašeg gotovog jela.
Otvorite konzerve graha pomoću otvarača za konzerve. Od otvaranja limenke mogu ostati oštri rubovi. Budite oprezni kada skidate poklopac kako se ne biste porezali. Pažljivo bacite otvorenu limenku graha u cjedilo iznad sudopera i pustite da višak tekućine potpuno iscuri.
Ispirite hladnom vodom dok tekućina ne postane bistra. Može proći minuta dok voda ne postane bistra. Dobro protresite kako biste uklonili višak vode. Isprani grah sada je spreman za upotrebu u vašem receptu. Dakle grah iz konzerve treba se prati.