Biskvitna pita od jabuka je jednostavan, ali izuzetno ukusan desert koji oduševljava sve ljubitelje slatkog. Ova pita od jabuka je savršen spoj sočnih jabuka i mekanog biskvita, što je čini omiljenim izborom za desert ili poslasticu uz kavu.
Sastojci za biskvitnu pitu od jabuka su:
- 150 g maslaca
- 150 g šećera
- 3 jaja
- 200 g glatkog brašna
- 10 g praška za pecivo
- 80 ml mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 jabuke, oguljene i narezane na tanke kriške
Kada želite pripremiti biskvitnu pitu od jabuka najprije zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite kalup za pečenje, premažite ga maslacem i pospite s malo brašna. U velikoj zdjeli, izmiksajte maslac sa šećerom dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu. Dodajte jaja jedno po jedno, miksajući svako jaje dok se dobro ne sjedini s maslacem i šećerom. Dodajte ekstrakt vanilije i miksajte još malo.
U drugoj zdjeli pomiješajte glatko brašno i prašak za pecivo. Dodajte ovu smjesu u maslac i jaja, te postepeno dodajte mlijeko. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup, poravnajte površinu i poslažite kriške jabuka po vrhu. Pecite biskvitnu pitu od jabuka u prethodno zagrijanoj pećnici 35-40 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđa i kada umetnete čačkalicu u sredinu pite, izađe čista. Izvadite biskvitnu pitu od jabuke iz pećnice i ostavite da se ohladi prije nego što je narežete i poslužite. Dobar tek!