Poslužite ovu izdašnu voćnu tortu od šljiva poslije ručka, odgovaralo bi i s malinama umjesto šljivama. Ovdje pronađite recept za tortu od šljiva.
Sastojci za tortu od šljiva:
- 4 do 5 šljiva, oguljene bez koštica
- 100 g maslaca (omekšalog)
- 200 g šećera
- 3 velika jaja
- 1 žličica vanilije
- 220 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- pola žličice soli
- 2 žlice šećera pomiješane sa 1 žličicom cimeta (za preljev)
Kako se priprema torta od šljiva?
Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i pobrašnite kalup za pečenje. Oguljene plodove ili šljive narežite na tanke ploške i stavite ih u zdjelu s 50 g granuliranog šećera. Stavite na stranu.
U velikoj zdjeli za miješanje električnom miješalicom istucite maslac i 100 g granuliranog šećera dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Umutite jaja, jedno po jedno, dobro umutiti nakon svakog dodavanja. Istucite vaniliju.
U zasebnoj zdjeli pomiješajte 150 g brašna, prašak za pecivo i sol. Polako umiješajte suhe sastojke u prvu smjesu dok tijesto ne postane glatko. Tijesto će biti gusto.
Rasporedite tijesto u pripremljenu tepsiju. Posložite narezane šljive uokolo u koncentričnom krugu, lagano preklapajući. Mješavinu šećera i cimeta ravnomjerno pospite po voću. Pecite kolač oko 1 sat i 10 minuta do 1 sat i 20 minuta, ili dok čačkalica kolače umetnuta blizu središta kolača ne izađe čista.