Ako ste ljubitelj luka i njegovog bogatog okusa, ova tjestenina sa kiselim vrhnjem i lukom će vas očarati. Vrlo je jednostavna za pripremu, a tako ukusna.
Sastojci koji su potrebni za pripremu tjestenine s vrhnjem su sljedeći:
- 150 g tjestenine
- 1,5 žlice maslaca
- 1 žlica brašna
- 1/2 šalice mlijeka
- 1/2 šalice kiselog vrhnja
- 1/4 šalice svježeg vlasca narezanog
- sol i svježe mljeveni papar
Tjestenina sa kiselim vrhnjem priprema:
Prvi korak kada pripremate tjesteninu s kiselim vrhnjem je kuhanje tjestenine. Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju u velikom loncu slane vode do al dente.
U međuvremenu, dok se tjestenina kuha, napravite umak od kiselog vrhnja. Otopite maslac u tavi na laganoj vatri. Kad se otopi, pospite brašnom i umiješajte, kuhajući na srednje laganoj temperaturi 2-3 minute.
Polagano ulijevajte mlijeko uz miješanje. Miksajte dok ne postane glatko, pojačajte vatru na srednju da umak počne pjenušati i zgušnjavati se. Kad se zgusne, ugasite vatru i umutite kiselo vrhnje dok ne postane glatko.
Kad je tjestenina gotova, izdubite je šupljikavom žlicom u umak. Bacite da se premaže dok sve ne bude dobro umakano i sjajno. Po potrebi umak malo razrijedite s malo vode za tjesteninu. Dodajte vlasac i dobro promiješajte. Kušajte i začinite soli i paprom. Ovaj ukusan recept za tjesteninu s kiselim vrhnjem gotov je i spreman za posluživanje. Dobar tek!