Mnogi slastičari kremu za tiramisu ne kuhaju. No, u posljednje vrijeme sve više slastičara preporuča tiramisu s kuhanom kremom. Drugim riječima, preporučaju kratko prokuhavanje kreme, odnosno žumanjaka i to na pari. Na taj se način očuva vrijednost tradicionalnog tiramisua, ali se isto tako omogućuje da ovaj kolač može dulje stajati.
Tiramisu s kuhanom kremom priprema se od:
- 4 žumanjka
- 500 grama mascarpone sira
- 200 ml slatkog vrhnja
- 100 grama šećera u prahu
Od ostalih sastojaka potrebno je:
- 200 grama piškota
- 250 ml kuhane kave
- 3 žlice ruma
- 2 žlice kakaa u prahu
Za početak izmiksajte žumanjke i šećer. Zatim ih stavite kuhati na paru uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Ostavite da se ohladi, ali svakih par minuta pomiješajte. Kad se smjesa ohladi, dodajte mascarpone i dobro izmiksajte do glatke smjese. Zatim izmiksajte slatko vrhnje u šlag te ga pomoću pjenjače umiješajte u prethodno pripremljenu smjesu. U sljedećem koraku skuhajte kavu. Ostavite da se ohladi, dodajte rum, a zatim u nju umočite piškote.
Složite tiramisu s kuhanom kremom na sljedeći način: piškote – krema – piškote – krema kakao u prahu.
Tiramisu s kuhanom kremom mora se dobro ohladiti prije posluživanja!