Tijestenina /

Recept kako se radi tijesto za rezance

Image
Foto: pixabay

Nezaobilazan dio nedjeljnog ručka – domaći rezanci. Donosimo vam tradicionalan recept za pripremu vlastitog tijesta za rezance.

22.12.2022.
12:09
pixabay
VOYO logo

Nedjeljni je ručak nezamisliv bez ukusne, domaće, bistre juhe. Kako bi doživljaj bio potpun, u juhu se moraju zakuhati domaći rezanci koji će joj dati punoću okusa i zadovoljiti sva naša čula. Ako zbog užurbanog načina života nemate vremena za izradu domaćih rezanaca, možete ih zamijeniti kupovnim, ali si ipak u godini odredite važnije događaje kada ćete svečani ručak upotpuniti pravim, domaćim rezancima izrađenim vašom rukom i s ljubavlju za vaše najmilije. Tijesto za rezance možete izraditi i par dana ranije, tanko narezati, posušiti i spremiti u zatvorenu kutiju.

Priprema nije zahtjevna, ali iziskuje malo veći fizički napor, pa njome možete zamijeniti jedan trening ruku u bučnoj i zagušljivoj teretani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijesto za rezance sastojci:

  • 300 g brašna
  • 2-3 jaja (ovisi o veličini)
  • prstohvat soli

Tijesto za rezance priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaja umutite u manjoj zdjelici, kako vam se u dodiru s većom količinom brašna ne bi stvorile grudice. U širu posudu stavite brašno, malo posolite i dobro promiješajte da se sve dobro rasporedi. U sredini brašna napravite jamicu u koju istresite umućena jaja i postepeno miješajte vilicom dok sva jaja ne pomiješate s brašnom. Nakon toga, rukom dobro mijesite tijesto za rezance dok ne postane glatko. Tijesto za rezance mora biti čvrsto pa to iziskuje malo veći napor.

Kada je tijesto za rezance glatko i čvrsto, stavite ga na pola sata u frižider da se ohladi jer ćete ga lakše rezati. Ukoliko nemate mašinicu za rezance, tijesto rasporedite u nekoliko manjih komada koje ćete razvaljati što tanje da mlinac bude gotovo proziran. Ostavite mlince da se malo posuše pa ih narežite na trake širine 7 cm. Svaku traku zarolajte te režite što tanje, počevši od bočne strane na kojoj se vide zarolani „godovi“. Rezanci možda neće biti savršeno narezani, ali će biti pripremljeni s puno ljubavi. Ostavite ih da se posuše do kraja.

Stresite s njih višak brašna i stavite u juhu kojoj će dati poseban okus. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo