Nedjeljni je ručak nezamisliv bez ukusne, domaće, bistre juhe. Kako bi doživljaj bio potpun, u juhu se moraju zakuhati domaći rezanci koji će joj dati punoću okusa i zadovoljiti sva naša čula. Ako zbog užurbanog načina života nemate vremena za izradu domaćih rezanaca, možete ih zamijeniti kupovnim, ali si ipak u godini odredite važnije događaje kada ćete svečani ručak upotpuniti pravim, domaćim rezancima izrađenim vašom rukom i s ljubavlju za vaše najmilije. Tijesto za rezance možete izraditi i par dana ranije, tanko narezati, posušiti i spremiti u zatvorenu kutiju.
Priprema nije zahtjevna, ali iziskuje malo veći fizički napor, pa njome možete zamijeniti jedan trening ruku u bučnoj i zagušljivoj teretani.
Tijesto za rezance sastojci:
- 300 g brašna
- 2-3 jaja (ovisi o veličini)
- prstohvat soli
Tijesto za rezance priprema:
Jaja umutite u manjoj zdjelici, kako vam se u dodiru s većom količinom brašna ne bi stvorile grudice. U širu posudu stavite brašno, malo posolite i dobro promiješajte da se sve dobro rasporedi. U sredini brašna napravite jamicu u koju istresite umućena jaja i postepeno miješajte vilicom dok sva jaja ne pomiješate s brašnom. Nakon toga, rukom dobro mijesite tijesto za rezance dok ne postane glatko. Tijesto za rezance mora biti čvrsto pa to iziskuje malo veći napor.
Kada je tijesto za rezance glatko i čvrsto, stavite ga na pola sata u frižider da se ohladi jer ćete ga lakše rezati. Ukoliko nemate mašinicu za rezance, tijesto rasporedite u nekoliko manjih komada koje ćete razvaljati što tanje da mlinac bude gotovo proziran. Ostavite mlince da se malo posuše pa ih narežite na trake širine 7 cm. Svaku traku zarolajte te režite što tanje, počevši od bočne strane na kojoj se vide zarolani „godovi“. Rezanci možda neće biti savršeno narezani, ali će biti pripremljeni s puno ljubavi. Ostavite ih da se posuše do kraja.
Stresite s njih višak brašna i stavite u juhu kojoj će dati poseban okus. Dobar tek!