Teletina ispod peke sa povrćem odlično glavno jelo
Peka je tradicionalan hrvatski način priprema jela. Ovo je jedna od najstarijih tehnika pečenja hrane. Peka se također odnosi na poklopac u obliku zvona koji se nalazi na vrhu pladnja s hranom. Najčešća jela ispod peke su jela od mesa ili morskih plodova s povrćem.
Sastojci potrebni da se pripremi teletetina ispod peke sa povrćem su:
2 kilograma teletine bez kostiju
50 grama maslinovog ulja
200 ml bijelog vina
400 ml vode
1350 grama oguljenog mladog krumpira
sol i crni papar
350 grama oguljenog velikog mladog luka
majčica dušica
Kako biste pripremili teletinu ispod peke najprije zagrijte peku. Kad više nema plamena i gotovo sav ugljen pobijeli, vatra je spremna. Obično je potrebno oko 1 sat od početka.
Teletinu začinite sa svih strana. Zavežite pečenje kuharskim konopcem. Na ploči štednjaka zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Na maslinovom ulju pirjajte meso 15 minuta, redovito ga okrećući da porumeni sa svih strana. Dodajte vino i kuhajte na par minuta. Pokrijte poklopcem, maknite s vatre i ostavite sa strane.
Prije prebacivanja teletine ispod peke, dolijte pola vode, oko mesa posložite krumpir i luk te začinite crnim paprom i pokapajte preostalim maslinovim uljem. Teletinu pecite ispod peke sa povrćem oko 2 sata na laganoj žeravi.
Nakon 2 sata, pomiješajte teletinu i povrće ispod peke te ostavite da se peče još 20 minuta prije posluživanja. Dobar tek!