Datulje su bogate zdravim nutrijentima i prema nekim izvorima mogu se pohvaliti čak i titulom najzdravijeg voća na svijetu. Iako izvorno potječe iz bliskoistočnih zemalja i sjeverne Afrike, danas je već lako dostupna i u našim krajevima tako da nemate izliku za ne isprobati ovaj sjajan tart s datuljamama.
Za pripremu neodoljivog tarta s datuljama potrebno vam je:
Prhko tijesto
- 175 grama brašna
- 75 grama hladnog maslaca
- 2 žlice šećera
- 1 jaje
- 1 žlica hladne vode
Nadjev
- 100 grama mekog maslaca
- 100 grama šećera
- 1 jaje
- 1 žlica limunovog soka
- 100 grama mljevenih badema
- 1 puna žlica brašna
- cca. 15 datulja, dobre kvalitete
Glazura
- 5 žlica marmelade od marelica
- 1 žlica limunovog soka
Za pripremu prhkog tijesta, u posudu stavite brašno te hladan, na listiće narezan maslac. Prvo te sastojke umijesite prstima da postanu mrvičasti, a zatim uz dodatak vode i jajeta zamijesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak da odstoji. Kada se tijesto dobro ohladi, razvucite ga i njime obložite kalup pa je poželjno da ga izbodete vilicom.
Za nadjev je potrebno kremasto umutiti maslac, šećer i jaje, dodati mljevene bademe i brašno te naposljetku, limunov sok. Nadjevom napunite podlogu od tijesta. Datulje prepolovite ili narežite na četiri jednaka dijela, ovisi o teksturi koju preferirate pa ih poslažite u nadjev. Sve možete posipati listićima badema.
Tart s datuljama pecite 10 minut na 200 stupnjeva, zatim smanjite na 180 stupnjeva te pecite još 15-20 minuta. Boja tarta bi trebala biti svjetlo-žućkasta. Na kraju pomiješajte marmeladu i limunov sok, ugrijte ih kako biste kreirali glazuru i premažite po još toplom tartu s datuljama.