Tart od blitve samo jedan od načina pripreme blitve. Tart je vrlo popularna pita koja se priprema s različitim nadjevima. Pripremite nadjev od blitve i napravite ukusan tart.
Sastojci za tart od blitve:
- crveni luk, sitno narezan
- 3 stabljike i lista celera
- 8 listova blitve, grubo nasjeckanih
- 2 režnja češnjaka, tanko narezana
- 1½ žličice listova mente
- 1½ žlica nasjeckanog peršina
- 2 žličice nasjeckane kadulje
- 30 ml maslinovog ulja, plus dodatak za podlijevanje
- 75 g feta sira
- ribana korica 1 limuna
- 350g lisnatog tijesto
- 6 cvjetova tikvica, prerezanih na pola po dužini
- 1 jaje, lagano tučeno
- sol i crni papar
Priprema tarta od blitve:
Veću tavu stavite na srednje jaku vatru i na maslinovom ulju pirjajte luk, celer, blitvu, češnjak, metvicu, peršin i kadulju. Kuhajte, neprestano miješajući, 15 minuta ili dok zelenje ne uvene, a celer potpuno omekša.
Maknite s vatre i promiješajte fetu, koricu limuna, ¼ žličice soli i obilno mljevenog crnog papra. Ostaviti sa strane da se ohladi. Zagrijte pećnicu na 200°C. Tijesto razvaljajte u list debljine 3 mm i izrežite u krug promjera otprilike 30 cm. Stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Rasporedite nadjev po tijestu ostavljajući oko 3 cm ruba. Nadjev posipajte velikim komadima brokule. Podignite tijesto oko stranica nadjeva i čvrsto stisnite rubove kako biste oblikovali siguran, ukrasni rub preko ruba tarta od blitve. Premažite tijesto jajetom i ostavite u hladnjaku 10 minuta.
Pecite tart od blitve u pećnici 30 minuta dok tijesto ne postane zlatno i pečeno na podlozi. Izvadite iz pećnice i premažite s malo maslinovog ulja. Tart od blitve je gotov i spreman za posluživanje.