Stoljećima korištena u kuhinjama, svinjska mast sadrži jedinstvenu mješavinu različitih vrsta masti. Međutim, danas se sve više umjesto svinjske masti koristi ulje. Svinjska mast se smatra opasnom i nezdravom masnoćom.
S druge strane postoje različite vrste ulja od kokosovog, maslinovog, biljnog do suncokretovog ulja. Primjerice, smatra se da je kokosovo i maslinovo ulje bolje od biljnog i suncokretovog ulja. Međutim, što odabrati između svinjske masti i ulja?
Svinjska mast je iznimno svestrana. Ne dimi se na visokim temperaturama, odličan je izbor za kuhanje ili prženje na visokim temperaturama. Ne razgrađuje se i oksidira, stvarajući štetne slobodne radikale, za razliku od maslinovog ulja koje se na visokim temperaturama razgrađuje i oksidira.
Što je bolje - svinjska mast ili ulje kada su u pitanju zasićene masti? Svinjska mast ima 20 posto manje zasićenih masti od ulja, a ima i više mononezasićenih masti, koje su dobre za zdravlje srca i krvnih žila. Za razliku od ulja svinjska mast je bogata oleinskom kiselinom, istom masnom kiselinom koja se nalazi u maslinovom ulju.
Ako birate između svinjske masti i ulja tada izaberite svinjsku mast ako znate njezino podrijetlo. Uvijek izaberite mast od svinja koje su uzgojene na paši, a ne u zatvorenem prostorima. S druge strane ako ne znate podrijetlo svinjske masti izaberite ulje.