Svečani ručak je posebna prigoda koju obično obilježavamo uz obitelj ili prijatelje te uz posebno pripremljenu hranu. Obično se radi o složenijim jelima koja zahtijevaju više vremena i truda u pripremi, ali se to isplati zbog njihove raskoši i posebnosti. Jedan od najpopularnijih svečanih jela je pečena teletina.
Sastojci za svečani ručak sa teletinom su:
- 1,5 kg teletine
- 3 žlice maslinovog ulja
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 žlica soli
- 1 žličica papra
- 1 žličica sušenog ružmarina
- 1 žličica sušenog timijana
- 1 limun, narezan na kriške
- 2 glavice luka, narezane na kriške
- 1 šalica bijelog vina
- 1 šalica pilećeg temeljca
- 2 žlice brašna
Kada pripremate svečani ručak sa teletinom najprije zagrijte pećnicu na 180°C. U posudi pomiješajte maslinovo ulje, češnjak, sol, papar, ružmarin i timijan. Teletinu premažite pripremljenom smjesom, a potom dodajte narezani luk i limun. Ulijte bijelo vino i temeljac te prekrijte posudu folijom. Pecite u pećnici oko 2 sata ili dok ne postane mekana. Kada je teletina pečena, izvadite je iz posude i ostavite sa strane. Brašno pomiješajte s malo vode i dodajte u preostalu tekućinu u posudi. Miješajte dok se ne zgusne u umak. Narežite teletinu na komade i prelijte umakom. Svečani ručak sa teletinom već je gotov. Teletinu poslužite uz pire krumpir, pečenu mrkvu i grah te uživajte u raskošnom i ukusnom svečanom ručku s vašim najdražima. Dobar tek!