Kako odrediti što je voće, a što povrće? Čuli ste da je rajčica voće, a može biti i povrće. Što je ustvari voće, a što povrće?
Osnovna razlika između voća i povrća je u njegovoj strukturi, a i okusu i nutritivnim vrijednostima. Na neki razliku između voća i povrća određuju botaničari i kuhari. Voće i povrće se klasificira s botaničkog i s kulinarskog stajališta.
Botanički se voće i povrće razvrstava prema tome iz kojeg dijela biljke potječe. Iz cvijeta biljke nastaje plod, dok se ostali dijelovi biljke svrstavaju u povrće. Voće sadrži sjemenke, dok se povrće može sastojati od korijena, stabljike i lišća.
Iz kulinarske perspektive, voće i povrće se klasificiraju na temelju okusa. Voće općenito ima slatkast ili kiselkast okus i može se koristiti u desertima, grickalicama ili sokovima. Povrće je blažeg ili slanijeg okusa i obično se jede kao prilog ili glavno jelo.
Što je voće, a što povrće ovisi o tome iz koje perspektive se gleda na pojedinu namirnicu - botaničke ili kuharske.