Ukiseljeno mlijeko možete napraviti od bezmasnog, nemasnog ili punomasnog mlijeka. Najbolje je početi s mlijekom sobne temperature. Ako je mlijeko izravno iz hladnjaka, trebat će mu dodatno vrijeme. Količina vremena ovisi o sobnoj temperaturi, a mlijeko će se dodatno zgusnuti i zgrušati ako mu date više vremena. Kako pripremiti ukiseljeno mlijeko?
Sastojci potrebni za pripremu ukiseljenog mlijeka su:
- 1 šalica mlijeka
- 1 žlica bijelog octa ili procijeđenog limunovog soka
Priprema ukiseljenog mlijeka:
U staklenci ili maloj posudi pomiješajte mlijeko s octom ili procijeđenim sokom od limuna. Promiješajte i ostavite da odstoji dok se smjesa ne zgusne ili zgruša, otprilike 15 minuta ili još nekoliko minuta.
Kada ukiseljeno mlijeko dobije željenu konzistenciju, upotrijebite ga odjednom ili pokrijte poklopcem i stavite u hladnjak. Upotrijebite u roku od nekoliko dana i prije upotrebe dobro promiješajte ili protresite. Ukiseljeno mlijeko je gotovo.