Majčina dušica koristi se u brojnim kuhinjama, uključujući europsku, britansku, mediteransku, afričku, regionalnu američku i karipsku. Svježa i sušena majčina dušica obično je dostupna u odjeljku za hlađene proizvode u supermarketu.
Majčina dušica je biljka čiji mali listovi rastu na grozdovima tankih stabljika. Majčina dušica začin se koristi za začinjavanje svih vrsta jela, samostalno ili kao dio mješavine uz druge uobičajene začinske biljke poput ružmarina, kadulje i mažurana. Pogodna za svaku prehranu i vrlo rijetko se smatra alergenom, majčinu dušicu mogu konzumirati svi koji žele kuhati sa svježim začinskim biljem.
Koja je razlika svježe i sušene majčine dušice? Iako sušena majčina dušica začin ima gotovo identičan profil okusa kao i svježa, obično ga je potrebno rehidrirati, bilo samostalno ili tijekom procesa kuhanja (tj. dodavanje u pirjano jelo ili tijesto za kruh) kako bi se prikazao cijeli raspon okusa. Osušeni listovi majčine dušice mogu se zamijeniti svježim u bilo kojoj primjeni, ali koristite jednu trećinu sušene majčine dušice.
Majčina dušica začin se može upotrijebiti u cijelom obliku ili tako da se sa stabljike branjem pojedinačnih listova laganim štipanjem u podnožju svakog lista listova.
Listovi majčine dušice mogu se dodati, cijeli ili nasjeckani, u jelo u bilo kojoj fazi kuhanja. Međutim, što se dulje kuhaju, pružit će im više okusa. Stabljike majčine dušice su vlaknaste i neće se slomiti tijekom kuhanja, pa ako koristite cijele stabljike, izvadite ih i bacite prije posluživanja.
Ovaj članak govori o tome što je majčina dušica začin te kako se koristi u kuhinji.