Sriracha je vrsta ljutog umaka ili umaka od čilija napravljenog od paste od čili papričica, destiliranog octa, češnjaka, šećera i soli. Pripremite sriracha umak i upotpunite glavno jelo.
Sastojci za sriracha recept:
- 150 g crvene, ljute papričice, grubo nasjeckane
- 10 češnjeva češnjaka, oguljenih i zdrobljenih
- 1 šalica destiliranog octa (5% octa)
- ¼ šalice + 1-2 žlice šećera
- 1 žličica soli
Priprema sriracha recepta:
Dodajte čili i češnjak u mali lonac i dodajte dovoljno octa da pokrije. Pirjajte na laganoj vatri oko 15 minuta, odnosno dok režnjevi češnjaka ne omekšaju.
Prebacite u blender. To možete učiniti tako da šupljikavom žlicom prebacite samo čili i češnjak u blender, zatim ulijete preostali ocat u blender kroz cjedilo kako biste uhvatili sjemenke.
Procijedite sriracha umak kroz sitno sito u manji lonac, gumenom lopaticom istiskujte što više tekućine, a povremeno nožem stružite po dnu sita kako biste izvadili srirachaumak koji je ostao.
Sriracha mak ponovno stavite na štednjak na srednju vatru. Dodajte sol i ¼ šalice šećera i miješajte dok sriracha umak ne zakuha. Maknite s vatre, kušajte i po potrebi začinite preostalim šećerom.
Sriracha umak čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku, trebalo bi vam trajati nekoliko mjeseci.