Prirodne dinje su one koje nisu nastale selektivnim uzgojem. Hibridne sorte dinje, napravljene su selektivnim uzgojem ili su genetski modificirane. Sorte dinja se također razlikuju i po bojama.
Postoje zelene dinje, žute i crvene a svaka od njih nosi različit okus. S obzirom na razdoblje zrenja, sorte dinja dijele se na one ranog, srednjeg i kasnog zrenja. Neke od sorti dinja ranog zrenja su dinja pepeljuga i aikido dinja. Sorte dinja srednjeg zrenja su dinja Amal, etiopska dinja, galileo dinja i mabel dinja.
Sorte dinja koje kasno sazrijevaju su torpedo dinja, ananas dinja, zlatnja dinja i kivi dinja. Sorte dinja također se mogu dijeliti i na rebraste dinje, mrežaste dinje i dinje s glatkom korom. Najčešća sorta su rebraste dinje.
Mrežaste dinje na površini imaju smeđu mrežastu izbočinu, a dinje s glatkom korom, koje nisu toliko česte, duguljastog su oblika.