Domaći sok od šumskih jagoda zimnica je koju morate imati u smočnici. Iako je recept za izradu soka nešto zahtjevniji, rezultat je odličan i osvježavajući voćni sok od šumskih jagoda.
Sok od šumskih jagoda sastojci:
- 3 kg šumskih jagoda
- 2-3 litre vode
- 4 dkg limunske kiseline
- oko 3 kg šećera
Sok od šumskih jagoda priprema:
Kod kuhanja soka od šumskih jagoda treba paziti da je voće svježe i čisto. Svaka nečistoća može uzrokovati kvarenje soka.
Voće se dobro opere i očisti od petiljki.
Na 3 kilograma šumskih jagoda stavlja se 2 - 3 litre vode. Stavite u vodu 4 dkg limunske kiseline. Sve dobro izmiješajte drvenom žlicom i ostavite hladiti 24 do 36 sati. Nakon toga cijela masa se procijedi kroz čistu gazu.
Na svaku polovicu litre doda se 60 dkg šećera, dobro se izmiješa i ostavi još 3 dana na hladnom mjestu.
Povremeno se promiješa kako bi se šećer što ravnomjernije rasporedio.
Nakon 3 dana još jednom sok dobro izmiješajte i stavite u čiste boce. Nemojte boce napuniti do vrha jer je moguće da dođe do naknadnog vrenja.
Staklene boce zatvorite i sok od šumskog voća čuvajte na hladnom i mračnom mjesu.